image
 |  5 16 Березня 2021 | 12:15

Юрій Поліщук: Маємо бути мудрі, креативні та вперті у відстоюванні інтересів області

Початок роботи Волинської облради нового скликання видався насиченим на різноманітні події. Серед тих, хто перебуває в їх епіцентрі – перший заступник голови Волинської облради, член фракції ВО «Свобода» Юрій Поліщук. У розмові посадовець фахово розповідає про особливості ухвалення бюджету, майбутнє комунальних закладів, оцінює роботу Волинської ОДА та висловлює свою позицію щодо інших актуальних питань з життя області.

- Минуло сто днів роботи Волинської облради нового скликання. Розкажіть про ваші враження про цей період діяльності.

- Для колегіального органу сто днів роботи – невеликий проміжок часу, щоб говорити про значні здобутки чи досягнення. Але вже можна вести мову про вектор руху та певні особливості. За цих сто днів відбулося багато подій. Проведено чотири сесії. Висловлено недовіру голові Волинської ОДА Юрію Погуляйку. Обрано нове керівництво обласної ради. Ухвалено бюджет на 2021 рік. Депутати також прийняли низку звернень до центральних органів влади з актуальних проблем. Загалом рада продемонструвала хороший темп роботи і націленість на результат.

- У попередній каденції вам вже доводилося працювати на посаді першого заступника. Зараз керівництво Волинської облради змінилося. Як працюється в новій конфігурації?

- Загалом панує нормальна ділова обстановка. Спільно визначаємо основні напрямки роботи, розподіляємо пріоритети. Попри політичні відмінності, об’єднує бажання робити хороші справи для Волині та волинян.

- Які сфери ви координуєте як перший заступник голови облради?

- Той спектр повноважень, які я мав у минулому скликанні, перейшов до мене у поточне скликання. За винятком того, що раніше я курував роботу комісії з питань міжнародного співробітництва, а зараз – з питань депутатської діяльності та місцевого самоврядування. Залишилася за мною координація роботи комісій з питань транспорту, зв’язку та промисловості, освіти та культури, молоді і спорту. Фактично, це спектр моєї відповідальності.

- Повернемося до бюджету області. Проєкт бюджету ретельно розглядався на засіданні комісій, в яких ви брали активну участь. І був ухвалений у лютому. З чим пов’язана така часова затримка?

- Бюджетний процес насправді безперервний у часі. Чому бюджет області ухвалювався аж у лютому? Я відповім: не так багато обласних бюджетів в Україні за 2020 рік не виконані. Один з них – бюджет Волинської області. У 2020 році ми недоотримали понад 30 млн гривень. Це сталося в першу чергу через провальну роботу Волинської ОДА, яка наклалася на пандемію коронавірусу. Тому нам потрібно було особливо ретельно попрацювати над проєктом бюджету на 2021 рік.

- На чому акцентувалася увага під час проведення бюджетних слухань?

- Ми опининилися у непростій ситуації: по багатьох комунальних установах увійшли у новий рік з боргами. Бюджет на 2021 рік має забезпечити злагоджену роботу усіх комунальних закладів та погасити минулорічні борги. Не треба забувати, що пандемія коронавірусу триває. Як будуть розгортатися події – невідомо. Зараз кількість хворих знову зростає. Ми мали врахувати цей ризик при формуванні бюджету.

Бюджетні слухання допомогли краще зрозуміти запити наших комунальних установ, почути думку їх керівників. Більшість закладів намагається використати бюджетні кошти ефективно. Але є й відверто слабкі керівники, які не відповідають вимогам часу. Після бюджетних слухань вдалося вивільнити деякі фінанси, які були зарезервовані у «ковідному фонді». Сподіваюся, очільники наших комунальних установ витрачатимуть бюджетні кошти раціональніше.

- Наскільки реально виконати обласний бюджет у 2021?

- Відповідаючи на це питання, не варто забувати, що виконання бюджету – це одна з головних функцій місцевих державних адміністрацій. Думаю, про динаміку виконання бюджету можна буде попередньо говорити після першого кварталу. Тоді будемо аналізувати надходження і робити висновки, вносити корективи.

- Мені відомо, що в області розглядають варіанти об’єднання різних комунальних підприємств. Яка ваша позиція з цього питання?

- У Волинській області є понад сотню комунальних закладів. Головне питання – ефективність їхньої роботи. Чи потрібна нам саме така кількість комунальних установ? Не треба забувати, що обласна рада має свої специфічні функції. Основна з них як органу місцевого самоврядування – виконувати допоміжну функцію стосовно територіальних громад. Волинська обласна рада відображає спільні інтереси територіальних громад базового рівня.

Комунальних обласних закладів має бути рівно стільки, скільки потрібно для ефективного виконання їх функцій. Візьмімо до прикладу спортивні школи. В області їх шість. Зараз багато шуму навколо оптимізації окремих з них. Вважаю, що обласна рада має відстоювати кілька принципів. Ми не можемо втратити наші надбання. Тому маємо зберегти усіх наших тренерів і педагогів. Фахівці своєї справи мають працювати з дітьми. І в жодному випадку їх не можна скорочувати. Інше завдання: створити усі необхідні умови для їх роботи. Не втратити професіоналів і забезпечити їм можливості для реалізації своїх вмінь і навичок – це ті принципи, які я буду відстоювати як член команди ВО «Свобода».

- Що ж тоді дасть об’єднання деяких обласних комунальних установ?

- Давайте розглянемо приклад. Є чотири установи одного профілю. У кожної з них власний штатний розпис. А це загалом – чотири директори, 12 заступників, бухгалтерія і чимало допоміжного персоналу. Виявляється, що в деяких закладах цих людей набагато більше, ніж профільних фахівців-спеціалістів. Ми маємо підходити до питання об’єднання максимально обережно і виважено. Сподіваюся, депутати обласної ради зуміють ухвалити мудрі рішення.

- У лютому Україна святкувала 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Знаю, що ви побували у музеї видатної письменниці в селі Колодяжне. Поділіться враженнями від візиту.

- Там була традиційна наукова конференція, присвячена творчості Лесі Українки. Але я хотів би звернути увагу не на конференцію. Дуже важливим є питання збереження музею Лесі. Мова про білий і сірий будиночки. Вже не один рік ведуться розмови про реконструкцію цих об’єктів. Тішить, що цей проєкт відібрали на Державний фонд регіонального розвитку. Крім того, в обласному бюджеті вдалося виділити кошти на співфінансування реконструкції музею Лесі Українки. Це питання нашої історичної пам’яті.

- На початку розмови ви згадували, що Волинська облрада нового скликання висловила недовіру голові Волинської ОДА. Але реакції з боку Зеленського наразі немає. Чи заслужено Юрій Погуляйко отримав негативну оцінку своєї роботи?

- Ще депутати минулої каденції мали великі сумніви в компетентності Юрія Погуляйка. Навіть підписи збирали за його відставку. Але питання навіть не в тому, хороший чи поганий голова ОДА. А в тому, як працює обласна державна адміністрація. А там є багато проблем. Це невиконання бюджету, корупційні скандали і хабарництво, кадрова політика. Вважаю, обласна рада мала усі підстави висловити недовіру голові ОДА. А щодо мовчання Зеленського, то воно не стало несподіванкою. Побачимо, як буде розгортатися ситуація далі. А тим часом у Волинській ОДА вибухнув новий корупційний скандал: на хабарі попалася начальниця управління транспорту і зв’язку…

- Кадрова політика адміністрації Погуляйка раніше викликала чи не найбільше критики у депутатів обласної ради. Зараз у ній є якісь зміни?

- Юрій Погуляйко привіз з собою на Волинь людей з Донбасу та інших областей, які виявилися далекі від розуміння специфіки регіону. Та й сумнівів у їх компетентності було дуже багато. А ще – відверте хамство і корупційні схеми… Зараз ми бачимо тенденцію до кадрових змін у керівництві ОДА. Серед тих, кого привіз з собою Юрій Погуляйко, залишилися заступник Олександр Троханенко і Юрій Судаков – керівник апарату обласної адміністрації. На посади інших заступників прийшли нові люди, в тому числі з Волині. Побачимо, як вони себе проявлять на посадах.

- Місяць тому волинян обурила звістка про намір провести у стінах Волинського національного університету наукову конференцію, присвячену «100-літтю створення Волинського воєводства Речі Посполитої». З активною критикою такого заходу виступила Волинська «Свобода». Чи відбудеться у Луцьку така подія?

- Коли я дізнався, що Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку анонсувало «відзначення» річниці створення Волинського воєводства, моєму обуренню не було меж. Це ж треба, святкувати ювілеї утворення окупаційної адміністративної одиниці! Що це як не акт національного приниження? До мене було багато дзвінків з цього питання – від науковців до пересічних громадян. Нещодавно я мав розмову з ректором Волинського національного університету Анатолієм Цьосем. Він запевнив, що через значний суспільний резонанс ніякої конференції, присвяченій річниці утворення Волинського воєводства, проводити не будуть. Сподіваюся, ректор дотримає своє слово.

- Насамкінець, щоб б хотіли побажати цій каденції Волинської облради?

- Цілеспрямованої та продуктивної роботи для розвитку нашого краю. Маємо бути мудрими, креативними та впертими у відстоюванні інтересів області. Не гаяти жодного дня, мислити масштабами не окремого населеного пункту, а всієї Волині. Не боятися амбітних цілей і йти до мети. Тоді й буде результат.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити