image
 |  9 22 Листопада 2019 | 10:35

В Луцьку заговорили про необхідність створення «Соціального таксі»

Соціальне таксі для перевезень людей з обмеженими можливостями отримують громади Волині, окрім обласного центру Волині. У Луцьку досі немає відповідної служби «соціального таксі».

В першу чергу ця послуга потрібна для осіб з інвалідністю опорно-рухового апарату, щоб вони мали змогу вільно інтегруватися у соціумі.

Днями, дану тему порушили депутати Луцької міської ради під час засідання комісії з комунального майна та приватизації, - про це пише у себе на сторінці в мережі Фейсбук голова комісії, свободівець, Андрій Білан.

Зі слів керівника управління соцзахисту Луцької міської ради Ліни Галан, ця тема вивчається вже декілька років, про те, досі не реалізована у нашому місті через ряд певних обставин.

Станом на сьогодні, у Луцьку є 1037 діток з порушенням опорно-рухового апарату. Звісно можна апелювати, що створення спеціального соціального таксі не задовольнить повністю проблему перевезення цих людей чи їх потреби, але це вже буде першим кроком в адаптації людей із особливими потребами у нашому Луцьку.

Обговорили декілька варіантів вирішення. Перше, це запровадження соціального таксі: придбання спеціального транспорту та створення диспетчерської служби. Хоча це все реально для Луцька. Другий варіант, можна піти шляхом оренди такого транспорту у приватних чи благодійних організацій.

До відома лучан, соціальні таксі сьогодні діють в Тернополі, у Львові, Вінниці, це якщо не брати до уваги ОТГ. Для ОТГ держава надає субвенції на придбання такого транспорту або частково покриває витрати, для міст обласного підпорядкування такі привілеї держави не діють. Все фінансове навантаження на місцевий бюджет. 

"Також в ході обговорення, члени майнової комісії запропонували вивчити реальну ситуацію із наявністю спеціальних переобладнаних маршруток для візочків. В договорах на перевезення такі умови прописані, однак, як їх виконують перевізники в реальному житті – перевіримо!", - пише Білан.

Друга пропозиція, яку озвучили та напрацювали на комісії – це управління соцзахисту спільно з юридичним відділом напрацює звернення до ВР та прем’єр міністра щодо забезпечення співфінансування купівлі переобладнаних бусів для перевезення людей з особливими потребами.

«Звісно це перші напрацювання, і розумію, що все не робиться так в один день, але хотілось би також почути думки друзів, лучан, про те, чи потрібно у нашому місті «Соціальне таксі». А можливо і чиїсь також пропозиції та ідеї», - коментує депутат Андрій Білан.

Слід додати, що служба «Соціального таксі» створються у багатьох українських містах, як необхідна послуга для людей з обмеженими можливостями. Луцьк повільно крокує до адаптації вулиць та пішохідних частин для людей на візочках, не весь громадський транспорт підлаштований для таких верст населення, відсутні озвучки зупинок і GPS-моніторинг. Тому влада міста Луцька має міркувати над створенням комфортних умов проживання в обласному центрі людей з обмеженими можливостями, не забувати про їх життя та потреби.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити