image
 |  2 8 Липня 2020 | 21:18

В Україні досі немає реєстру громадян, які отримали по 2 гектари землі, – голова Держгеокадастру

У Держгеокадастру України досі нема реєстру громадян, які скористались правом та отримали від держави безкоштовно по 2 гектари землі. Через це тисячі гектарів найкращих земель було розграбовано.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це заявив голова відомства Роман Лещенко, йдеться на сайті Держгеокадастру.

«Ви не повірите, але до сьогодні в нашій державі, роздаючи сотні тисяч гектарів землі шляхом безоплатної приватизації, держава не має офіційного єдиного реєстру громадян України, які отримали безоплатно 2 гектари. Наразі триває процес створення такого реєстру», – сказав Лещенко.

За його словами, уже на старті створення реєстру вдалось виявити численні порушення. Зокрема, деякі люди отримували по 2 гектари по кілька разів у різних областях. Інформацію про них збираються опублікувати найближчим часом.

«Суспільство має знати правду про своїх «героїв» і те, що за роки розпорядження землями Держгеокадастром тисячі гектарів кращих земель України було розграбовано. Йдеться про прибережні зони, рекреаційні зони Причорномор`я та Приазов’я, а також прекрасний природно-заповідний фонд, починаючи від мальовничих Карпат і закінчуючи Пуща-Водицею під Києвом», – додав Лещенко.

Голова відомства додав, що кінцева мета реформи – забрати право розпоряджатися землями у чиновників та віддати його громадам.

«Центральний орган виконавчої влади не може розпоряджатися державною землею. Не може чиновник ні в Києві, ні в Харкові, ні в Одесі знати напевно, де кращі сінокоси, а де краще пасовище. Земля має належати народу, і народ на місцях має визначати, як нею розпоряджатися. В цьому полягає глобальне завдання земельної реформи. Тому, вже є чітке розуміння, що ми повинні якомога швидше передати землю у розпорядження місцевим громадам», – пояснив Лещенко.

Утворення громад, а також інвентаризація земель – одні з низки кроків до цієї мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Так званий ринок землі виявився аферою, - Тягнибок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити