image
 |  0 3 Квітня 2021 | 14:58

В Україні тіньовий ринок пального перевищив 25%

Голова Державної фіскальної служби України Вадим Мельник вважає, що основною причиною високої частки «тіньового» палива в країні є проблеми з системою обліку: від надходження, переробки та розподілу, до продажу паливних матеріалів на АЗС. Але ситуацію можна виправити, в тому числі за допомогою цифровізації ринку підакцизних товарів.

Про це він розповів у інтерв’ю виданню Kosatka. media, - пише agronews.ua.

В цілому частка «тіньового» ринку палива в Україні становить, за різними оцінками, 20−30%, вказав голова відомства. Він назвав дві його головні складові: це неоформлені і «недооформлені» АЗС, які торгують пальним без сплати податків, а також продукція, що імпортується без сплати митних зборів.

Мельник пояснив, що існує безліч різних схем «сірого» імпорту, проте спочатку він в основному потрапляє в країну законно. Але на одному з етапів «відбувається підміна документів: змінюється найменування товару або занижується його маса».

«Наприклад, корабель транспортує 100 тис. тонн, а за документами розмитнює тільки 50 тис… Є також види товарів, які декларуються як присадки в лако-фарбовій промисловості. Їх розмитнюють за низькою ставкою митних платежів, або взагалі з нульовою [але використовуються для того, щоб незаконно виготовляти бензин]», — пояснив голова ДФС.

На його думку, щоб виправити проблему, потрібно «чітко визначити порядок проведення обліку на вході в країну, при виготовленні і на виході до баку споживача».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «В алкоугаpі, в наpкодуpмані»: pосійські фейкомети ведуть «запеклі бої» під Луганськом (ВІДЕО)

Як вважає Мельник, цьому може посприяти введення електронної акцизної марки. Цифровізацією ринку всіх підакцизних товарів наразі займається Міністерство цифрової трансформації України, уточнив він.

У свою чергу, правоохоронці повинні працювати «більш аналітично», а не «ставити перевіряючого біля кожної АЗС».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити