image
 |  0 19 Березня 2019 | 12:13

В Україні за непристебнутий ремінь безпеки хочуть підняти штраф вдесятеро

Штраф за непристебнутий ремінь безпеки хочуть підняти вдесятеро. Також українців можуть почати штрафувати за відсутність автокрісел для дітей.

Про це йдеться в законопроектах, які днями зареєстрували у Верховній Раді, передає “Сегодня”.

Наразі проекти розглядають у комітеті.

Не пристебнув ремінь — штраф 51 грн. Така сума нікого не лякає, тому більшість українців не пристібається в авто. Лише 23 % водіїв користуються ременями безпеки. При цьому, що щодня на дорогах гинуть дев’ятеро українців, а це — найбільший показник смертності в Європі.

Для порівняння, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, в сусідній Словенії — 120 євро, а в Чехії — 77 євро. І такі числа дають результат. У Франції 99 % водіїв пристібають ремінь безпеки, в Чехії — 97 %, в Словенії — 93 %.

“Міжнародний досвід свідчить, що одним із найефективніших способів змусити водіїв і пасажирів користуватися ременями безпеки і шоломами є посилення відповідальності за ці порушення. У країнах із високим рівнем безпеки руху штраф становить значну частину від доходу, і тому більшість водіїв і пасажирів користуються ременями безпеки і шоломами”, — зазначають автори законопроекту.

Крім того, для дітей в авто має бути встановлене дитяче крісло. За правилами дорожнього руху, в транспорті не можна перевозити дітей зростом до 145 см, якщо там немає можливості пристебнути дитину.

Але в Україні досі за порушення правил перевезення дітей немає жодної відповідальності. Це призводить до ігнорування правил перевезення дітей, а особливо, використання автокрісел, хоча наслідком може стати загибель дитини.

Відтак депутати також зареєстрували законопроект № 10130. Він встановлює покарання за перевезення дітей без автокрісел.

“Беручи до уваги значну суспільну небезпеку, пропонується встановити штраф за порушення правил перевезення дітей на рівні 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (н. м. д. г.), тобто в розмірі 510 гривень, а за повторне правопорушення — 50 н. м. д. г. — 850 гривень”, — йдеться в повідомленні.

Однак штраф треба підвищувати не тільки за непристебнутий ремінь і відсутність автокрісла для дітей. Наприклад, сьогодні штраф за водіння авто, яке має несправні гальма або рульове керування, тягово-зчіпний пристрій, фари, становить 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 340 гривень. Хоча справність авто не менш важлива, ніж ремінь безпеки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити