image
 |  2 14 Травня 2020 | 08:16

Виконавча влада намагається перекласти карантинні проблеми на місцеве самоврядування, – посадовець Волиньради

Є багато сфер, працівники яких не задоволені тими карантинним нормами, які діють сьогодні в Україні. Основна причина криється в тому, що уряд та окремі міністерства непрофесійно, неефективно підійшли до цієї проблеми. Адже є ряд закладів, які могли би в певному режимі функціонувати навіть в умовах карантину. Це – й окремі секції спортивних шкіл, і заклади культури та фізкультури. Але виконавча вертикаль влади не дала їм чітких рекомендацій, якщо вони мають діяти.

Про це заявив у вечірньому ефірі телекомпанії "Аверс" перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Юрій Поліщук.

"Тут дається взнаки проблема дуже слабкого зв’язку вертикалі виконавчої влади з місцевими установами. Якщо згадати початок карантину, коли повністю закривали всі заклади, то керівники не знали, що робити і як робити, не мали жодних рекомендацій зверху. А такі рекомендації мали би розробити відповідні профільні міністерства разом із Міністерством охорони здоров’я. І надати чіткі роз’яснення, в якому режимі можуть працювати ті чи інші заклади.

Для мене, наприклад, не зовсім зрозумілі моменти, коли я дізнаюся від керівників наших комунальних установ, що їх профільне управління обласної державної адміністрації спрямовує в обласну раду як до власника за тими чи іншими дозволами для їхньої роботи. Але обласна рада – орган колегіальний, тому якійсь посадовій особі прийняти таке рішення – дозволити чи не дозволити музею чи бібліотеці працювати – без профільних фахівців, думаю, надзвичайно важко", – заявив Юрій Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Введенням конкретних карантинних заходів має опікуватися місцеве самоврядування, – депутат Волиньради

З іншого боку, зі слів свободівця, якщо ці установи перебувають в оперативному управлінні конкретних структурних підрозділів ОДА, яким їх це довірили – то вони ними й повинні управляти, скеровувати, давайте відповідні поради, дозволи чи рекомендації. Натомість виконавча влада постійно намагається перекласти карантинні проблеми на місцеве самоврядування.

"Є й інша сторона питання: якщо якісь спортивні секції не маю чітких рекомендацій, як діяти, підтримувати спортивну форму спортсменів, продовжувати тренування, то вони починають робити це приховано, навіть підпільно. Без будь-яких правил і норм чи дотримання умов, що ще більше загострює ситуацію.

От зараз на вулицях можна побачити юрби дітей, без будь-яких масок і засобів захисту, які розважаються на свіжому повітрі. А в той же час наші спортивні школи, спортивні зали – порожні. Я спілкувався з кількома тренерами – і вони запевняють, що з дозволу батьків могли би організувати індивідуальні тренування – по двоє-троє діток… Поза всяким сумнівом, і ВО «Свобода» ще в квітні на рівні держави заявляло, що існуючий карантинний режим повинен бути пом’якшений", – додає посадовець Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо не вирішимо проблему фінансування медиків, ми ніколи не вирішимо проблему коронавірусу, – голова фракції ВО «Свобода» у Волиньраді

На його думку, якщо уряд не буде підходити до ситуації більш гнучко і змушувати свої структурні підрозділи розробляти та впроваджувати відповідні практичні рекомендації, то карантинних проблем нам не вирішити ще дуже довго.

"В умовах карантину заклади культури перебувають у постійному пошуку, намагаються проявити себе через якісь нові, онлайнметоди роботи та донесення інформації. І це правильно, аджен культура, як і економіка, має працювати. Нагадаю: коли в роки війни Уінстону Черчіллю принесли на підпис бюджет, то він запитав: а для чого урізали культуру? Йому кажуть: так війна ж... А він – їм: тоді для чого ми воюємо? Тому хотів би побажати працівникам культури мати такого прем’єра і такий уряд, який чинив би так само", – підсумував сказане Юрій Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці перестають довіряти словам Президента: популярність відеозвернень Зеленського падає

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити