image
 |  2 7 Лютого 2019 | 11:38

Вода, що потрапляє до квартир лучан, є безпечною, - запевняють у «Луцькводоканалі»

Вода, що потрапляє до квартир лучан, – цілком безпечна і придатна до споживання. Вона проходить всі необхідні ступені очистки. Її якість контролюється щоденно і підтверджується результатами аналізів хіміко-бактеріологічної лабораторії.

Про це інформують на сайті Луцької міської ради.

Однак вода зі свердловин може бути шкідливою і призводити до важких недугів. Неправильний підбір фільтрів додаткової очистки теж загрожує небезпекою для здоров’я людини. Щоб запобігти виникненню негативних наслідків, варто обрати якісне фільтруюче обладнання. Як не помилитися із вибором? Найбільш надійний спосіб – звернутися на підприємство «Луцькводоканал» для проведення лабораторного аналізу води.

Почніть не з фільтрів, а з лабораторного дослідження води!

На жаль, чимало споживачів, при оцінці якості води, керуються своїми візуальними, нюховими чи смаковими відчуттями. Безумовно, деякі параметри можна визначити самостійно. Але це, швидше, симптоми, але аж ніяк не загальний «діагноз» джерела води. У кращому випадку, продавці фільтруючих систем неодмінно скористаються необізнаністю замовника і обов'язково нав'яжуть йому покупку абсолютно непотрібного в конкретних умовах дорогого устаткування.

Ще більш небезпечна ситуація – коли по-дилетантськи придбані фільтри не будуть справлятися зі своїм прямим завданням і вода не отримає необхідного очищення. Тому, аби не ризикувати здоров’ям своєї сім’ї, необхідно провести аналіз питної води з колодязя або свердловини.

Читайте також: Дотаційний «Луцькводоканал» буде будувати спортивний комплекс

Головними завданнями проведення подібних досліджень є оцінка можливості використання джерела водозабору для питних і господарських потреб, яка має особливе значення при купівлі земельної ділянки, або заміського будинку; отримання розгорнутої картини хімічного і бактеріологічного стану води для вироблення якісної методики її очищення.

Спостереження за зміною складу води вкрай необхідні для «свіжих» свердловин.

Як часто потрібно робити лабораторний аналіз води?

Багато в чому це залежить від типу і «віку» джерела. Нещодавно обладнані свердловини потребують два розгорнутих аналізи води ще на початку експлуатації – до і після установки фільтруючих систем. На першому році використання джерела рекомендується проводити дослідження води щоквартально, а потім – не рідше 1 разу на рік.

Види досліджень

Лабораторний аналіз води може бути хімічним і мікробіологічним.

1. Хімічний аналіз обов'язковий для всіх без винятку джерел. З його допомогою досліджуються і органолептичні показники – каламутність, запах, колір і компонентний склад води – її хімічні і фізичні властивості. В результаті проводиться зіставлення отриманих результатів з встановленими санітарними нормами, регламентованими ДСанПіН 2.2.4-171-10.

2. Бактеріологічний або мікробіологічний аналіз води.

Читайте також: Луцька міськрада затвердила сумнівний план забудови мікрорайону

Спрямований на виявлення можливого вмісту в ній патогенних мікроорганізмів, що загрожують здоров'ю людини. При проведенні аналізу води на мікробіологію, визначається наявність і кількісний склад водної мікрофлори за трьома показниками:

ЗМЧ – показник загального мікробного числа, тобто кількість бактерій на одиницю об'єму води – 1 мл.

ЗКБ – показник загальної кількості коліформних бактерій, тобто мікроорганізмів, природним місцем існування яких є кишечник людини або тварин, а в джерела води вони проникають, як правило, з фекальними масами.

ТКБ – напевно, найважливіший показник, оскільки свідчить про термотолерантні коліформні бактерії, зокрема про E.coli – патогенну кишкову паличку, що приховує серйозну загрозу здоров'ю. Цей показник в нормальній питній води повинен бути нульовим.

При експлуатації колодязів і неглибоких свердловин до 30 метрів питання навіть не повинне підніматися – ймовірність попадання в водоносні шари біологічного забруднення вкрай висока, і обидва дослідження є обов'язковими.

Читайте також: У «Луцькводоканалі» думають над створенням дочірнього підприємства «ЕВОДА Трейд»

Більш глибокі артезіанські свердловини в меншій мірі схильні до подібного бактеріального забруднення і частіше вимагають лише хімічного аналізу, але контрольні проби при початку експлуатації або придбанні житла необхідні.

Слід пам'ятати, що аналіз води зі свердловини та колодязя – обов'язковий, адже ігнорування цього правила може завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Послуги мікробіологічного та хімічного аналізів води зі свердловини або колодязя пропонує КП «Луцькводоканал»

Високоточні аналізи води із артезіанських свердловин можна отримати, скориставшись послугами хіміко-бактеріологічної лабораторії КП «Луцькводоканал». І якщо приватні фірми можуть здійснювати аналізи, вигідні для продавців фільтрувальних елементів тих чи інших фірм, то фахівці підприємства КП «Луцькводоканал» гарантують точність та надійність проведених досліджень, а споживач отримає достовірну і незаангажовану інформацію про стан води, яку споживає.

Щоб замовити послугу аналізу води, споживачам необхідно звернутися до першого вікна у сервісному відділенні КП «Луцькводоканал», що по вул. Дубнівська, 26 на першому поверсі. Телефон для довідок – (0332) 28-40-24.

Результат аналізів буде готовий за 1-2 дні після оплати вартості послуги, залежно від складності процедури. Вартість послуг різних видів аналізів зазначена на сайті КП «Луцькводоканал» за посиланням: ТУТ.

Замовники послуги можуть отримати як комплексний аналіз, так і дослідження по окремих показниках за бажанням.

Читайте також: У Луцьку витратять понад 600 тисяч гривень на повірку водолічильників

Хімічний скорочений аналіз води здійснюється за наступними показниками: запах при 20 і 60 градусах, присмак, колірність, каламутність, PH, окислюваність, аміак, залізо загальне, нітрати, нітрити, сульфати, хлориди і твердість загальна.

Повний аналіз води, окрім перерахованих показників, передбачає додатково визначення масової концентрації марганцю, фтору, сухого залишку і міді.

Читайте також: «Луцькводоканал» закликає споживачів не зливати у каналізацію залишки їжі

Бактеріологічний аналіз встановлює загальне мікробне число і загальні коліформи. Аналізи дозволяють встановити відповідність допустимих норм концентрації показників, а також рівень їх перевищення.

ВАЖЛИВО: Зразки води для аналізу КП «Луцькводоканал» приймає щоденно до 10:00, окрім п’ятниці. Час із моменту відбору води для аналізу і до моменту його доставки на підприємство – не більше двох годин. Лабораторія КП «Луцькводоканал» може надати усі необхідні консультації з приводу якості питної води.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити