image
 |  13 1 Вересня 2021 | 17:28

Волинь неабияк зацікавлена в облаштуванні євроколії з Ковеля до Ягодина

В онлайн-дискусії про транскордонний потенціал залізинці взяв участь перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук (ВО "Свобода").

Про це інформує обласна рада.

Дискусійну платформу щодо перспектив та проблематики пасажирського залізничного сполучення через кордон ініціювала громадська організація “Європа без бар’єрів”. В обговоренні проблематики взяли участь посадовці «Укрзалізниці», Міністерства інфраструктури України, представники прикордонних областей та незалежні есперти.

Йшлося, зокрема, про те, що у напрямку західного кордону залізничний транспорт є найшвидшим і найнадійнішим способом перетину кордону для мандрівників. Водночас, можливість перетнути кордон із ЄС залізницею – радше виняток, а не правило. Чи варто сподіватися на зміни ситуації найближчими роками, чи є план розбудови транскордонної залізничної інфраструктури, який потенціал “покинутих” ліній? – навколо цих основних питань і було розгорнуто дискусію.

В «Укрзалізнці» зазначили, що відповідно до законодавства розбудова мережі пасажирських перевезень повинна здійснюватися коштом держави. Вперше за багато років такий проєкт держава почала фінансувати. І він поки єдиний на 2021 рік у видатках держбюджету – це будівництво євроколії з Ужгорода до Чопа. У Мінінфраструктури додали, що на стадії розробки проєктної документації також напрямок Львів-Скнилів-Мостиськ, а от євроколія у напрямку Ягодина – лишень у перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився проєкт рішення про підвищення вартості проїзду у Луцьку

Перший заступник голови облради Юрій Поліщук зазначив, що Волинь неабияк зацікавлена в облаштуванні євроколії з Ковеля до Ягодина, оскільки цей найкоротший шлях до ЄС можна було би використовувати не лише для пасажирських, але й вантажних перевезень. Проєкт він назвав стратегічним для розвитку регіону загалом.

Однак поки розпочато електрифікацію ста кілометрів колій для вантажних перевезень у напрямку «Ковель-Ізов-Держкордон».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити