image
 |  5 25 Жовтня 2019 | 21:22

Волиньрада вимагає врегулювати проблемні ситуації на вугледобувних підприємствах краю

Волинська обласна рада прийняла звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Міністра енергетики та захисту довкілля України щодо необхідності врегулювання проблемних ситуацій на вугледобувних підприємствах Волинської області.

"Упродовж останніх років вітчизняна вугільна галузь переживає складний період, що підтверджується масовим закриттям шахт, зменшенням виробничої потужності діючих вугледобувних підприємств, значною зношеністю їх промислово-виробничих фондів, недостатніми обсягами капітальних вкладень, постійними затримками виплати заробітної плати. Усі ці негативні явища відбуваються на фоні зростаючої соціальної напруги та регулярних протестних акцій гірників.

Особливу тривогу у цьому зв’язку викликає ситуація, що складається у Волинській області навколо шахти № 10 «Нововолинська», яка будується уже понад 30 років. Її розвідані запаси становлять близько 40(!) мільйонів тонн вугілля. Готовність першої черги шахти до запуску складає більше 80 відсотків і знаходиться на завершальному етапі. Однак, упродовж останніх років на будівництво цього об’єкта з Державного бюджету України виділяються вкрай незначні суми", - йдеться у зверненні.

ДП «Дирекція по будівництву об’єктів», яке виступає замовником будівництва і розпорядником коштів, через недофінансування проблемно розрахуватися з підрядними організаціями за раніше виконані роботи. Незначні кошти, які виділяються державою упродовж останніх років, не дають змоги продовжувати будівельно-монтажні та прохідницькі роботи, забезпечити підтримку підприємства у безпечному стані, зберегти кваліфікований персонал та пом’якшити соціальну напругу серед колективу гірників міста Нововолинськ.

Зокрема, Законом України «Про Державний бюджет України на 2019-й рік» видатки за бюджетною програмою КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» становили 15 млн гривень, до яких потім додали ще 44 млн гривень. Через те прохідницькі роботи припинили, адже на такі кошти можна було лише утримувати об’єкт у безаварійному стані. Проектом Державного бюджету України на 2020 рік, який вже пройшов перше читання, фінансування шахти № 10 не передбачене взагалі.

Розглядаючи цей об’єкт економічно та соціально значущим як в масштабі регіону, так і держави в цілому, депутати Волинської обласної ради просять підтримати завершення будівництва вугледобувного підприємства «Шахта № 10 «Нововолинська» шляхом передбачення у Державному бюджеті України на 2020 рік видатків у розмірі 600 мільйонів гривень для проведення будівельних робіт та 70 мільйонів гривень - на безаварійне утримання.

Депутатський корпус краю також занепокоєний ситуацією на діючих шахтах Волинської області. Гірники у відчаї періодично вдаються до акцій протесту. Основна вимога – погашення заборгованості з заробітної плати, яка по ДП «Волиньвугілля» становить десятки мільйонів гривень. Більше року не вдається врегулювати питання з єдиним соціальним внеском: вугільні підприємства регулярно його сплачують, а Пенсійний фонд зараховує в рахунок заборгованості попередніх років. Працівники, які виходять на пенсію, не можуть вчасно її оформити та отримати.

Просимо Вас, як вищих посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави, звернути увагу на критичний стан вугільної галузі та вжити дієвих заходів з метою вирішення зазначених вище проблем.

"Переконані, що питання стану вугільної промисловості в Україні потребує виваженого державного підходу й прийняття конкретних рішень, адже на сьогодні має місце системна безгосподарність.

Тому звертаємось до вас з вимогою розробити стратегію розвитку вугільної промисловості країни з чітким визначенням подальшого функціонування даної галузі. При цьому наголошуємо на врахуванні такого важливого для України аспекту, як енергетична незалежність", - просять депутати Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посеред ночі: лучани продовжують «труїти» повітря (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити