image
 |  2 12 Березня 2020 | 14:09

Волинська облрада підтримала звернення «Свободи» щодо усунення майнової дискримінації на місцевих виборах

Волинська обласна рада підтримала ініційоване фракцією ВО "Свобода" звернення до Президента України і Голови Верховної Ради України щодо неприпустимості дискримінації громадян за майновим критерієм через встановлення надмірно високого розміру застави на місцевих виборах.

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

У проєкті звернення зазначається, що у 2019 році Верховна Рада України ухвалила Виборчий кодекс України із зауваженнями Президента України. Цей Кодекс набрав чинності 1 січня 2020 року.

"Позитивною новацією кодексу є скасування грошової застави для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів (з кількістю виборців до 90 тисяч виборців). Проте неприйнятним, на нашу думку, є збільшення грошової застави для кандидатів на посаду міського голови у містах із кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до обласних та міських рад із кількістю виборців більше 90 тисяч, майже у 40 разів, порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року.

При цьому, розмір застави для кандидатів на посаду міського голови міста Києва становить 4005807 грн, що перевищує розмір грошової застави для кандидатів на пост Президента України (3069950 грн) та у 375 разів – середньомісячну заробітну плату. Величезними є й грошові застави для реєстрації списку кандидатів в обласні ради, зокрема для Волинської облради така сума становить 1,4 млн гривень. Враховуючи вказаний механізм грошової застави, застава на одного виборця для виборів Президента України ставлять 0,09 грн, для виборів народних депутатів України – 0,13 грн, а для виборів Луцького міського голови – 1,77 грн", - вказується у документі.

Читайте також: У «Свободі» вимагають прийняти закон про кримінальну відповідальність за колабораціонізм

Автори звернення наголошують на неприйнятності того факту, що для загальнонаціональних та місцевих виборів (з кількістю виборців більше 90 тисяч) застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави. І ці принципи дискримінаційні щодо кандидатів на посаду міських голів та кандидатів у депутати місцевих рад, у яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п'ятнадцять разів більше, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах.

"З метою усунення дискримінації під час реєстрації кандидатів на посаду міських голів міст із кількістю виборців більше 90 тисяч та під час реєстрації списків кандидатів до обласних та міських рад із кількістю виборців більше 90 тисяч, просимо в найкоротші строки розглянути проєкт Закону №2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)», зареєстрований у Верховній Раді України 17.01.2020 року групою народних депутатів України на чолі з Народним депутатом України Савчук О.В. та за участі представників різних парламентських фракцій, а також підтримати внесення змін до Виборчого кодексу України, якими уніфікувати підхід до грошової застави, зменшивши її для зазначених місцевих рад із розрахунку 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити