image
 |  4 26 Травня 2020 | 18:09

Волинський лікар закликає Погуляйка негайно придбати автоматизовану лабораторну станцію для тестування на Соvid-19

Близько тисячі волинян в очікувані на тестування Соvid-19: «пропускна спроможність» лабораторії – 112-150 тестів на добу.

Про це у соціальній мережі Фейсбук повідомляє лікар Волинської обласної клінічної лікарні, депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Сергій Сівак.

Станом на сьогодні у вірусологічній лабораторії «Обласного лабораторного центру» знаходиться на обстеженні близько тисячі пробірок з мазками на Соvid-19. На жаль, «пропускна спроможність» лабораторії – 112-150 тестів на добу. І це при тому, що лікарі-лаборанти працюють наднормативно.

Для отримання результату мазків, узятих сьогодні, необхідно очікувати (1000:150=6) близько 6 діб. Звичайно, такий стан речей не задовольняє ні лікарів-клініцистів, ні пацієнтів – і приводить до природніх нарікань на медицину, як сферу державної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Походження коронавірусу – штучне, – волинський лікар (ВІДЕО)

Виходячи з цієї ситуації, було би логічним придбати для потреб області автоматизовану лабораторну станцію, потужністю 500-700 тестів на добу, що дало би змогу повністю перекрити необхідність тестування декретованих контингентів, медичних працівників, військовослужбовців і т.д.

З такою пропозицією – невідкладно, в найближчий час віднайти кошти для закупівлі сучасної лабораторної станції – Сергій Сівак, як депутат Волинської обласної ради, звернувся до голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, який паралельно є головою обласної Тимчасової протиепідемічної комісії.

«Якби Держава в особі Кабінету Міністрів централізовано закупила таке високотехнологічне обладнання для усіх областей України, – питання було би вирішене раз і назавжди», - наголосив депутат Сівак.

За словами головного лікаря «Обласного лабораторного центру», вірусологічна лабораторія, з моменту появи перших пацієнтів, інфікованих на Covid-19, працює в режимі «надзвичайної ситуації». Хоча обладнання, придбане ще у 2009 році, звичайно, вже і морально, і технічно застаріле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зелена влада» забрехалася: волинські медики готові до акцій протесту, – депутат облради

Схожа ситуація і в інших областях. Як наслідок, Україна – на останньому місці в Європі за кількістю протестованих громадян (1418 на 1 млн. населення, і просто незрівнянно, в Ісландії – 126 тис. 429 на 1 млн.).

До слова, різноманітні пропозиції обстежень від приватних лабораторій для більшості пересічних волинян є практично непідйомними, оскільки ціни у них стартують від 1800 до 2500 гривень за ПЛР-тест.

Виходячи з цієї ситуації, було би логічним придбати для потреб області автоматизовану лабораторну станцію, потужністю 500-700 тестів на добу, що дало би змогу повністю перекрити необхідність тестування декретованих контингентів, медичних працівників, військовослужбовців і т.д.

Навіть, коли хвиля пандемії «китайського грипу» спаде, згадана автоматизована станція зможе «на повну» працювати для діагностики інших захворювань.

«Нагадаємо, що на останньому, перед запровадженням карантину, пленарному засіданні Волинська обласна рада на потреби волинської медицини виділили із обласного бюджету понад 60 мільйонів гривень, і фракція ВО «Свобода» таке рішення однозначно підтримала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Волиньради вимагають від уряду налагодити виробництво вітчизняної медичної апаратури

Загалом спільно з іншими й без того не надто багатими місцевими бюджетами області на боротьбу з COVID-19 було виділено більше 120 мільйонів гривень.

Попри це, кошти з державного бюджету для потреб лікарняних закладів області досі тільки обіцяють. Не хочу вже й згадувати за обіцянку доплати персоналу, що безпосередньо працює з «китайським грипом», у 300 відсотків, що виявилась звичайнісіньким пшиком. З нетерпінням очікую на відповідь голови ОДА, принаймі спробувати вирішити цю проблему можна», - зазначає Сергій Сівак.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити