image
 |  2 5 Грудня 2018 | 19:02

Волинянам нараховують додаткові платежі за газ, незважаючи на заборону Нацкомісії

У рахунках за жовтень, які волиняни почали отримувати вже в листопаді, з'явились додаткові нарахування за приведення об'єму спожитого газу до стандартних умов.

Про це пишуть Волинські новини.

У розрахунках для населення це зроблено вперше, попри те, що для інших споживачів газу, зокрема для промислових підприємств, ця практика, відповідно до нормативних документів, застосовується ще з грудня 2015 року. 

Нагадаємо, що Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ, а також ініціювала зміни до закону «Про ринок природного газу», які встановлять, що стандартною температурою обліку газу є 0 градусів, а не +20. За словами голови НКРЕКП такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського Союзу. 

Як повідомили в ТОВ «Волиньгаз збут», виміряні лічильниками об’єми газу, спожитого населенням, привели до стандартних умов розрахунку, згідно з Кодексом газорозподільних систем. Так, стандартними в Україні визначено температуру +20 градусів за Цельсієм і тиск 760 міліметрів ртутного стовпчика. 

Зміна температури безпосередньо впливає на обсяг газу, який пройшов через побутовий лічильник, встановлений на вулиці. Це пов’язано з фізичними властивостями газу: за нижчої температури газ стискається, а за вищої – розширюється. Саме тому розрахунки споживання блакитного палива приводять до стандартних умов. 

Для цього використовують щомісячні коефіцієнти коригування показників лічильника, затверджені Міністерством палива та енергетики. Окрім місяця постачання, на розроблений коефіцієнт впливає регіон та місце розташування лічильника. Відомство визначає шість груп коефіцієнтів, залежно від місця встановлення лічильника в приміщенні споживача: 

 - у неопалювальному приміщенні чи на відстані менше 1 метра від виходу газопроводу; 

 - ззовні на відстані менше 1 метра від виходу газопроводу; 

 - в опалювальному приміщенні на відстані менше 0,5 метра від входу газопроводу; 

 - в опалювальному приміщенні на відстані 0,5–1,5 метра від входу газопроводу; 

 - в опалювальному приміщенні на відстані більше 1,5 метра від входу газопроводу; 

 - для лічильників з елементами температурної компенсації. 

Завдяки цим коефіцієнтам споживач може самостійно визначити об’єм використаного газу в стандартних умовах. Порядок обрахунку можна знайти на сторінці ТОВ «Волиньгаз збут». Також формулу приведення спожитого газу до стандартних умов подано безпосередньо в платіжках. 

 

Як зазначив директор ТОВ «Волиньгаз збут» Микола Тищук, наприкінці вересня борг за газ перед НАК «Нафтогаз» на Волині становив 360 мільйонів гривень. Цей борг виник із вини держави. Очікують, що після опалювального сезону сума боргу збільшиться. До того ж, оскільки найбільше блакитного палива волиняни споживають узимку, то розраховуються за нього поступово. «Держава на сьогодні нічого не робить для того, щоб впорядкувати ці норми. Тому ми вимушені виставляти для населення стандартні умови. Це не якась додаткова плата, це просто ті реальні обсяги, які оператор газорозподільного механізму (ТОВ «Волиньгаз», – ВН) передає нам для реалізації», – зазначив Микола Тищук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ для населення: про що не любить згадувати влада? – Солонько 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити