image
 |  302 13 Квітня 2024 | 10:53

Волинянка тренує до Бостонського марафону дівчинку, яка втратила обидві ноги у Краматорську

У Львові 12-річна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську, готується до участі в Бостонському марафоні, який відбудеться 13 квітня. Мета забігу — зібрати гроші на спортивний протез для військового, який втратив ногу. Впродовж двох місяців у дівчини щотижня відбувається по чотири тренування. А тренує її до участі в одній з найпотужніших світових спортивних подій уродженка Володимира, легкоатлетка Анастасія Матвійок.

“Ми починали потрішки бігати.  Спочатку пробігла 50 метрів, потім 100, 200, ну так кожен день тренувалася, робила різні вправи. Впевненіше, але теж страшно десь впасти, зачепитися за щось, але загалом нормально”, — розповіла Яна «Суспільному. Львів».

Тренерка Анастасія Матійок розказує, що Яна планує подолати дистанцію в один кілометр, а за можливості, спробує пробігти й більше. “Це мій перший досвід як тренерки, але ми поспілкувалися з різними фізіотерапевтами та реабілітологами. Тож знали, що і як треба робити. З кожними тренуванням більше і більше з нею бігаємо. Насправді в цьому є і прогрес, бо спочатку вона і 200 метрів не могла пройти, потім вже 300, 400, зараз 200 метрів вона може пробігти спокійно”, — розповідає Анастасія Матійок.

До участі в марафоні Яну запросила американська організація. Дівчина збиратиме гроші на протез для Олександра Рясного. Військовий втратив ногу минулого року внаслідок розриву снаряда на Запорізькому напрямку. 8 квітня 2022 року внаслідок ракетного удару росіян по залізничному вокзалу в Краматорську Яна втратила обидві ноги. Перші протези для ходьби й бігу Яна отримала у США. Після року реабілітації за кордоном вона повернулася до України. Згодом дівчина вперше взяла участь у львівському півмарафоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Букмекери оцінили шанси України на Євро-2024

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити