image
 |  4 14 Травня 2019 | 22:33

Як карають за незнання державної мови у країнах світу?

У той час як в Україні довкола мовного закону розгорівся справжній скандал, в інших країнах світу обов’язок знати державну мову закріплений на законодавчому рівні.

Про це пише Etcetera

При цьому він поширюється не лише на тих, хто є корінним жителем, але й тих, хто приїхав на навчання, працювати або змінив місце проживання. EtCetera дізнавався, як карають тих, хто не володіє державною мовою, за кордоном. 

ЕСТОНІЯ. Штраф за незнання державної мови в Естонії – 70 євро. Іноземцям для її вивчення дається рік. 

Ільмар ТОМУСК, генеральний директор мовної інспекції Естонії:

Ми захищаємо права тих людей, котрі розмовляють естонською мовою. Тобто людина, котра розмовляє естонською, всюди має право вимагати, щоб з нею спілкувалися естонською – в міністерстві, магазинах, дитячих садках і так далі. На вулиці, в громадських місцях, там ,де є якісь написи чи назви магазинів, чи реклама , все має бути естонською мовою. Це не означає, що ми забороняємо іншу мову. Але естонська мова має бути всюди.

ЛАТВІЯ. У Латвії передбачено штраф за недостатнє знання або невикористання державної мови. Доведеться заплатити від 25 до 200 латів (від 50 до 400 доларів). За продаж товарів, на яких немає маркування, інструкцій та гарантійних документів латиською мовою, також карають грошовою пенею.

У 2017 році штраф за недостатнє знання латиської мови довелося заплатити навіть меру міста Даугавпілс Ріхарду Ейгімсу. Висновки були наступні: мовні навички посадовця недостатні для виконання службових обов’язків. Для того щоб виправити ситуацію, політику дали півроку.

У законі «Про державну мову» вказано, що державною мовою зобов’язані володіти службовці, чиновники, поліцейські, а також працівники установ зв’язку, транспорту, здоров’я та соціальної безпеки.

ПОЛЬЩА. Для захисту та популяризації державної мови у Польщі діє закон «Про польську мову». Згідно з ним, польською мовою повинні надаватися абсолютно усі назви товарів і послуг, а також пропозицій та гарантійних умов.

ФРАНЦІЯ. У Франції також діє закон про використання державної мови. Усі позначення, оголошення на вулицях та у громадському транспорті повинні бути виключно французькою мовою. Те саме стосується й інструкцій до товарів та реклами.

КИРГИЗСТАН. Парламент Киргизстану ще у 2012 році прийняв рішення штрафувати держслужбовців, якщо вони не знають державної мови.

Мовні закони: як карають за незнання державної мови у країнах світу

КАЗАХСТАН. У Казахстані за незнання мови поплатився кандидат у президенти Жуматай Алієв – його не допустили до виборів через те, що він не зміг скласти іспит на знання рідної мови.

Першим завданням було написати твір «Держава і релігія», другим – прочитати уривок з роману «Шлях Абая» Мухтара Ауєзова, третім – скласти доповідь на вільну тему. На письмове завдання відведено понад 1,5 години. Комісія прийшла до висновку, що претендент на посаду Президента не володіє казахською мовою. У письмовій роботі було допущено понад 19 грубих помилок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій підписав закон про українську мову як державну

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити