image
 |  34 15 Квітня 2023 | 09:23

Як пофарбувати яйця у жовтий та блакитний колір натуральними барвниками?

Одним із символів Великодня є крашанки — пофарбовані яскравими фарбами яйця. І хоча сьогодні промисловість випускає різноманітні харчові барвники, проте багато господинь надають перевагу натуральним, які менш шкідливі. До того ж, сьогодні, в умовах війни, українці все більше використовують патріотичні кольори: синій та жовтий.

Отже, Городок.City дослідив, які натуральні барвники використовувати, щоб отримати необхідний колір прапора України.

Блакитний колір писанки символізує небо, повітря, а також здоров'я

Блакитний колір допоможе отримати:

червонокачанна капуста.

Потрібно варені яйця натерти листям червонокачанної капусти. У такому випадку можна отримати будь-який відтінок — від небесно-блакитного до насиченого синього.

Приготування настою:

голівку капусти подрібнити, залити водою (0,5 л), додати 6 столових ложок оцту і настоювати 8-10 годин. Процідити настій. Опустити у нього щойно зварені яйця, тримати від 30 хвилин до 3 годин.

Під час висихання крашанки на очах змінюють колір із бузкового на блакитний.

Жовтий колір символізує сонце, тепло, оптимізм, надію, врожай у господарстві

Жовтий колір дають:

куркума,

ромашка (блідо-жовтий відтінок),

березове листя.

Ромашка: зварити яйця у міцному ромашковому чаї (5 пакетиків на літр води).

Куркума: прокип'ятити спецію у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. За 15 хвилин ви побачите яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку.

Березове листя: приготувати відвар зі свіжого або із сухого листя молодої берези та настоювати близько 30 хвилин.

Для рівномірного фарбування яйця штучними барвниками потрібно зварити, а потім акуратно покласти в теплий барвний розчин, довести до кипіння і варити ще 10 хвилин. Також до барвного розчину, в якому буде фарбуватися яйце, можна додати 1 чайну ложку оцту столового — колір буде більш насиченим.

Після фарбування крашанки витягнути з каструлі, дати охолонути і протерти серветкою, просоченою рослинною олією – для надання глянцевого блиску і більш ефектного вигляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшла весна: волинські патрульні досліджують ями на дорогах

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити