image
 |  0 24 Серпня 2018 | 09:50

Як змінилася українська освіта за роки незалежності?

24 серпня Україна святкуватиме 27 річницю незалежності. Система освіти зазнала кардинальних змін за ці роки.
Зміни торкнулися всіх рівнів - від дошкільної освіти, до шкільних років навчання.
Gazeta.ua підготувала добірку головних освітніх змін в Україні за роки незалежності.
1. Зовнішнє незалежне оцінювання знань
У 1993 році спробували створити тестування у школах, але вона виявилася невдалим. У 2002 році провели 200 пілотних тестувань. Через рік тестування з історії та математики пройшов 3121 випускник 670 загальноосвітніх шкіл України. У 2004 році кількість охочих зросла трохи більше, ніж на тисячу.
У 2006 році ЗНО ввели на офіційному рівні. У Державному бюджеті України вперше передбачили фінанси для його запровадження. Почав свою діяльність Український центр якості освіти. У 2007 році всі освітні заклади, підпорядковані Міністерству освіти, зараховували абітурієнтів за сертифікатами ЗНО.
Тестування дало шанс отримати диплом усім українцям, незалежно від статків та знайомств. З кожним роком тестування доповнюють новими елементами.
2. Болонська система освіти
Україна приєдналася 2005 року до Болонського процесу. До того Україна користувалася радянськими пережитками: єдиною вищою освітою зі званням спеціаліста на виході, 5-бальним оцінюванням і вузькопрофільною спеціалізацією вишів та факультетів.
Філософію Болонської системи можна описати як підготовку до конкуренції, а радянську систему – як підготовку працівника.
Залежно від рейтингового балу, який заробив студент, йому оголошують вердикт у 7-рівневій системі ECTS (European credit transfer system – Європейська система переказу кредитів - Gazeta.ua) – A, B, C, D, E, FX, F. A та Е відрізняються лише кількістю набраних балів.
Однією з найбільш зрозумілих новацій Болонської системи став поділ вищої освіти на бакалаврат і магістратуру. Перший - це загальна вища освіта з тривалістю від трьох років. Друга - вища спеціалізована освіта.
Головна проблема Болонського процесу в Україні – це відсутність реальної імплементації його положень. Студенти досі взаємодіють із радянською освітою – 5-бальною системою оцінювання та шаблонним вивченням предметів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський краєзнавець збирає матеріали про Героїв УПА


3. Від 5 до 12 балів
У Радянській Україні оцінювання навчальних досягнень учнів проводилось за 5-бальною шкалою. У 1993 році діапазон оцінювання навчальної праці звузили до 4-бальної шкали.
З 2000 року в школах України діє 12-бальна система оцінювання. У першому класі діє вербальна характеристика знанням, умінням і навичкам учнів.
Також навчальні заклади за погодженням з місцевими органами управління освітою можуть використовувати інші системи оцінювання навчальних досягнень учнів.
4. 12-річна школа
В Україні вводять 12-річну школу. У новому законі передбачений поділ середньої освіти на три рівні: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п'ять років; профільна середня освіта тривалістю три роки.
При цьому профільний рівень матиме два напрямки. Перший - академічний - передбачає продовження освіти у вищих навчальних закладах. Другий - профільний, орієнтований на ринок праці, тобто профільне навчання на основі поєднання змісту освіти та професійно орієнтованого підходу до навчання.
Ще одним нововведенням є те, що відтепер після закінчення кожного рівня освіти відбуватиметься державна атестація, яка проходитиме у вигляді зовнішнього незалежного оцінювання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити