image
 |  4 11 Січня 2019 | 21:34

Як зрозуміти, що у вас депресія? Пояснює психолог

Завідувач кафедри Медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, доктора медичних наук, професор Олег Чабан розповів Укрінформу, яким чином діагностувати у себе депресивний стан і в яких випадках варто звертатися до фахівця.

Для початку Олег Чабан радить розділити поняття “депресія” і “поганий настрій”.

“Постійно радісна людина, яка ходить і голосно сміється, – це божевільний, який знаходиться у маніакальній фазі біполярного афективного розладу. А поганий, тривожний чи депресивний настрій може бути у кожного – це норма, так працює наш мозок. Він робить синусоїду, знаходячись то в “плюсах”, то в “нулях”, то в “мінусі”. В цілому він знаходиться на так званій ізолінії на нулі, в якій є досить ефективно працює”, – говорить Чабан.

За його словами, поставити діагноз депресивного розладу може лише кваліфікований психіатр. Однак є й кілька способів самодіагностики, які допоможуть розібратися у власному психічному здоров’ї.

Читайте також: «Кромберг енд Шуберт»: у режимі особливої секретності

По-перше, це поганий настрій, але лише в тому випадку, якщо він спостерігається постійно й безперервно, протягом не менше двох тижнів, навіть після відпочинку, чи намагань переключення на якісь радісні події.

По друге – зниження процесів та темпу мислення, емоційне виснаження, тривога, суїцидальні чи нав’язливі думки негативного змісту, а також гальмування моторики, коли людині важко піднятися, навіть для справляння природних потреб.

По-третє, втрата задоволення від звичного життя – ангедонія, активізація соматичних проблем. Вони проявляються через дифузні болі, які важко до чогось прив’язати.

Читайте також: Укрзалізниця полічила «зайців»

Ще один важливий критерій – неможливість чи небажання людини соціалізуватися: виходити на роботу, забезпечувати сім’ю, доглядати за дітьми. Це свідчить про важкий розлад, який треба лікувати. Яким чином – психотерапією чи медикаментами – нехай вирішують спеціалісти.

Якщо ви помітили у себе чи у своїх близьких перераховані ознаки, Олег Чабан радить звернутися до клінічного психолога чи навіть до психіатра.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити