image
 |  4 23 Липня 2023 | 19:27

Яка зараз радіаційна ситуація в Україні

Радіаційна ситуація в Україні 23 липня залишається нормальною. Фахівці дослідили зони навколо українських АЕС і не виявили порушень їх безпечного функціонування.

Про це у звіті повідомив директор УкрГМЦ ДСНС України Микола Кульбіда, пише УНН.

"На території України радіонуклідів техногенного походження, які свідчили б про порушення безпечної роботи атомних електростанцій в чи транскордонне перенесення, не виявлено. За показниками, які отримуються Національною гідрометеорологічною службою ДСНС України на радіометричній мережі спостережень, а також за даними автоматизованих систем радіаційного моніторингу АЕС України, залишалася стабільною", - йдеться у звіті. 

Зазначається також, що радіаційна ситуація навколо Рівненської АЕС, Південно-Української АЕС, Хмельницької, Запорізької АЕС та ЗВ ЧАЕС у 100-км зоні навколо АЕС залишалася стабільною, перевищень не зафіксовано, а зміни, які фіксувалися “Екоцентром”, Чорнобильською, Рівненською, Південно-Українською та Хмельницькою АЕС перебували в межах звичних коливань.

Дані по параметрам викидів із вентиляційних труб РАЕС, ХАЕС та ПУАЕС надходять регулярно і свідчать про те, що АЕС працюють у безпечному режимі. За повідомленням Держатомрегулювання, з 17 травня цього року дані радіоекологічного контролю Запорізької АЕС припинили надходити через відсутність каналу зв’язку між ЗАЕС та «Енергоатомом». Його зруйнували за наказом командирів збройних сил рф, що перебувають на території ЗАЕС.

У центрі було змодельовано умовну радіаціну аварію, що може відбутися у наслідок повної втрати охолодження 4 та 6 енергоблоків ЗАЕС, якф перебувають у стані холодної зупинки. Результат показує, що у випадку аварії повітряні маси можуть понести викиди ЗАЕС протягом перших 12 годин на південний схід, по території Запорізької обл., та акваторії Азовського моря. За наступні 8 годин хмара пошириться частково на території Херсонської обл., східній частині АР Крим, по акваторії Чорного моря та території рф. Після 24-ої години від моменту початку умовного викиду, хмара під дією складних метеорологічних явищ рухатиметься на південь, північ і північний схід.

Складові компоненти викидів формуватимуть на маршруті перенесення смуги та плями з високими та екстремально високими щільностями випадінь, які пройдуть над територією Запорізької обл. та частково на півдні АР Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: рф модернізувала ракети Х-22 та «Онікс», - Міноборони

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити