image
 |  22 24 Лютого 2019 | 15:54

З криками, приїжджими попами та боксерами в Охнівці відбувалися збори за перехід до ПЦУ

Громада села Охнівка Володимир-Волинського району проголосувала за перехід до ПЦУ, але, схоже, він буде болючим, адже прихильники Московського патріархату провели малочисельні паралельні збори, а в поміч собі покликали навіть боксерів з Володимира-Волинського.  

Про це інформує «ВолиньUA».

Варто нагадати, що в Охнівці є дві релігійні громади. У повноцінному храмі моляться прихильники Московського патріархат, а прихильники колишнього Київського патріархату, на чолі з настоятелем Борисом Наумчуком, збираються на богослужіння у приміщенні колишнього клубу. 

Напередодні зборів у селі було проведено подвірний обхід і люди голосували, відповідаючи на питання: «Чи підтримуєте ви об’єднання громади села в Єдину Канонічну Помісну Православну церкву». Усі голоси до сьогоднішнього дня були у запечатаній скринці.

І поки люди збиралися на збори та чекали на закінчення богослужіння, яке у храмі проводили до двох десятків прихильників УПЦ МП, до нього почали заходити, приїжджі священики Московського патріархату, зокрема з Успенського собору.

Тут варто зазначити, що кілька священиків Володимир-Волинської єпархії ПЦУ теж були на зборах.

Громада села підійшла до храму та почала запрошувати тих, хто був у храмі вийти на вулицю аби провести збори. Люди вимагали аби староста громади та депутат від села були з ними як представники влади. І якщо староста вийшла, то депутат залишився з прихильниками УПЦ МП.

Згодом двері у храмі на кілька хвилин зачинили з середини. Це обурило людей і як тільки вони відчинилися люди почали заходити у храм. З’ясувалося, що у цей момент прихильники Московського патріархату проводили свої збори і збирали підписи за вірність митрополиту Онуфрію. Побачивши прихильників ПЦУ у храмі, дехто почав їх ображати, особливо не толерантною поведінкою відзначився мешканець села Іван Калиш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина біля храму у Жидичині: з'явились нові подробиці інциденту (ВІДЕО)

Зрозумівши, що прихильники МП не хочуть проводити спільні збори, їх почали на подвір’ї храму без них.

Перед присутніми виступала мешканка села Марія Базилюк, яка пригадала, що храм будували усім селом і капсулу під будівництво закладали саме священики Київського патріархату, але місцевий фермер Вітрук перевів її у Московський патріархат.

За її словами прихильники МП не захотіли йти селом та опитувати людей щодо об’єднання в одній церкві, а коли до них приходили від голосування відмовлялися. Приблизно порахували, що на території громади проживає 160 людей. Проголосувало 130 людей.

- Всі будували церкву: хто може дав більше, хто менше – це все у Бога записано. Були меценати, що давали гроші і допомагали будівництву церкви. На території села зараз стоїть храм. У 2015 році ми хотіли перейти, ви знаєте, що у нас робило. Десь 80% було за українську церкву, але тоді ми ту справу до кінця не довели. Може, через те що була інша політика в державі і нам ніхто не допоміг. Зараз ми бачимо, що робиться у країні і в нашому районі – церкви, що були у Московському патріархаті переходять. А у нас таке робиться! Більшість громади за українську церкву, а пару людей проти і от така робиться ворожнеча, - зазначила Марія Базилюк.

На зборах було обрано голову, секретаря та лічильну комісію. Після відкриття скриньки зі своєрідними бюлетенями їх порахували. Отже, ствердно на питання «Чи підтримуєте ви об’єднання громади села в Єдину Канонічну Помісну Православну церкву» відповіли 117 людей, проти – 4 і 1 – утримався.

В цей час, поки йшли збори, рахувалися голоси з храму линули піснеспіви, а деякі прихильники МП стояли на колінах. Згодом вони вийшли з храму та стали на його сходах і настоятель храму отець Тарасій Панасевич оголосив, що 28 людей проголосували про те, що залишаються в УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм.

Представники МП почали криками запевняти, що вирішувати долю храму має парафіяльна громада, а не загальні збори. На репліки мешканців, що це церква села, радили йти й стояти біля свого храму. А священик з Успенського собору Роман Михальчук сказав, що «це не збори, а непонятно шо». Звісно мешканці села не мовчали і зчинився добрячий гармидер. У цей час до храму на підтримку прихильників МП прибули молодики серед яких впізнали боксерів з Володимира-Волинського.

Громада, котра проголосувала за перехід до ПЦУ вирішила покинути територію храму та не встрявати у суперечки.

І як тільки вони розійшлися до храму прибув митрополит Володимир-Волинський та Ковельський Володимир. На сходах храму він виголосив промову. Казав, що колись комуністи гонили церкву і що, мовляв, ті часи знову настали, що треба стояти за віру і не давати рейдерам захоплювати храми.

Як розвиватимуться події в Охнівці – покаже час. Але Московський патріархат вкотре показав, що думка більшості йому байдужа.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити