image
 |  2 2 Грудня 2019 | 14:05

З новою пенсією і грішми: чого чекати українцям у грудні?

З 1 грудня стають чинними низка законодавчих нововведень у різних сферах життя українців. Найважливіші зміни очікують у соціальній сфері та економіці.

Перерахують мінімальну пенсію

З 1 грудня підвищать мінімальну пенсію. Вона становитиме 1638 грн. До цього часу виплачували 1564 грн. Максимальну пенсію підвищать з 15 640 до 16 380 грн. Виплати перерахують через зростання прожиткового мінімуму.

Виплати з 1 грудня не перерахують постраждалим від Чорнобильської катастрофи та працюючим пенсіонерам. Отримати більше зможуть після звільнення.

Дітям війни додадуть 66,13 грн. Хто живе у гірських районах розмір пенсії підвищать на 20 відсотків. Українці, які зазнали політичних репресій і реабілітованим виплатять на 54 грн більше.

Зросте прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум на одну особу складе - 2027 гривень. Цей розмір діятиме до 1 липня 2020 року. Відповідно зросте не лише пенсія, а й сума оплати праці, яку індексують. Також збільшать максимальний розмір допомоги по безробіттю. Він складатиме 8408 грн. Зросте мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років на 40 грн та становитеме 889,5 гривень, а для дітей від 6 до 18 років - 1109 грн.

Водійські права у смартфоні

В середині грудня в мобільному додатку "Дія" введуть дві послуги "цифрові водійські права" і "техпаспорт автомобіля". Українці зможуть перевірити реальність документів один одного. Згодом у додатку з'являться інші документи: студентський квиток, податковий номер і паспорт. Це станеться у наступному році.

"Фактично, водії будуть зі свого смартфону показувати документи патрульній поліції, Поліцейські за допомогою QR-коду на правах перевірять у реєстрі, що машина належить водієві і у нього є права", – пояснює перший заступник глави Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Щоб виїхати за кордон треба мати оригінальні водійські права. Українським патрульним по всій Україні можна їх пред'являти через смартфон.

З'являться нові гроші

З 20 грудня з'являться оновлені банкноти номіналом 50 грн. Купюри мають удосконалену систему захисту і схожі по дизайну на банкноти номіналами 20, 100, 500 та 1000 грн. Також в обіг запустять нову монету номіналом 5 гривень.

Змінили графік на контрольних пунктах в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі

З 1 грудня всі контрольні пункти в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі перейдуть на зимовий графік роботи. Військові будуть пропускати людей та транспортні засоби щоденно з 8-ї години ранку до 17-ї вечора. Щоб не виникало скупчення людей, просять планувати поїздки. Восени лінію розмежування перетнули понад 3,2 млн людей та 389 тисяч машин.

Будівництво багатоповерхових будинків без радіоточок

З грудня дозволили будувати будинки без радіоточки у кожній квартирі. Цю застарілу радянську норму виключили з державних будівельних норм. Тепер їх мають вмонтовувати лише у кімнаті чергового персоналу-конс'єржа і технологічних служб.

- За старими нормами радіоточки передбачалися у кожній кімнаті і на кухні. Навряд чи їх зараз використовують. У всіх є Інтернет. Тому це недоцільно, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, 48 років.

Тестують 5G

В Україні компанія-виробник телекомунікаційного обладнання зі Швеції і оператор lifecell протестують 5G.

Експеримент планують реалізувати в шести містах - Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Черкасах і Львові.

Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформації вже погодила заходи безпеки для випробувань інтернету п'ятого покоління, щоб уникнути ризику для здоров'я людей і тварин. Тестування буде проводитись до 31 травня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відреагували на погрози з РФ щодо «виходу зі складу ряду областей»

Вибори до ОТГ

У 96 об'єднаних територіальних громадах у грудні пройдуть перші місцеві вибори. Ще 23 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 43 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення. Загалом в Україні вже створено 1002 ОТГ. 24 райони в Україні повністю покриті ОТГ.

Потяги до Європи

З 15 грудня потяг №89 Львів-Перемишль курсуватиме щодня. До цього часу їхав по неділях і в деякі додаткові дні. Це буде зручно тим, хто хоче пересісти на нічний потяг до Берліна. Час пересадки складе 1 год. 9 хв. У зворотному напрямку поїзд з німецької столиці виїжджатиме о 18:43 і прибуватиме до Перемишля о 8:38, а потяг до Львова вирушатиме з польського міста о 10.18. Тобто час пересадки становитиме 1 годину 40 хвилин.

З 10 грудня почне курсувати новий потяг за маршрутом Київ-Львів-Будапешт-Відень. Всього поїздка Київ-Відень займе 22 год. З Києва поїзд відправлятиметься о 14:07.

Встановлюють новорічні ялинки

По всіх містах країни встановлять новорічну ялинку.

Головну новорічну ялинку України традиційно розмістять на Софійській площі Києва, монтувати її почнуть 5 грудня, а відкриють — на День святого Миколая 19 грудня. Завершити роботи мають 12 грудня."Цього разу вона дуже складна, тому прийдеться працювати в три чи чотири зміни. Висота — 30 метрів. Вартість іграшок і ілюмінацій — 2 мільйони 700 тисяч гривеньТемою святкових заходів крім традиційної української буде казка Лускунчик. Цього року у нас дві тематики - Опішня, Полтавська іграшка. Друга тема — європейська, класична, історія про Лускунчика", — сказав засновник проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький.

Ялинку зберуть з гілок сосни і ялиці, які привезуть з Вінницької та Житомирської області, рубати велике дерево не будуть. Іграшок буде близько тисячі.

Вихідні у грудні

У грудні буде 21 робочий день. Вихідним буде Різдво 25 грудня, 30 і 31. Дні потрібно буде відпрацювати 21 і 28 грудня, постановив уряд. Новорічні канікули триватимуть із 29 грудня по 1 січня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити