image
 |  7 16 Січня 2021 | 07:20

Заробляв мільйони: у Луцьку судять лідера партії, який «торгував» посадами

Справу лідера облосередку Демократичної партії Івана Братчені, якого підозрюють у шахрайській схемі вимагання коштів за нібито допомогу у призначенні на керівні посади в Кабінеті Міністрів України, уже розглядають у суді.

13 січня 2021 р. у Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче судове засідання, - пише Волинська газета.

Як відомо, луцький лідер облосередку Демократичної партії, який є також очільником підприємств «Гомін» та «РОДОЛ і В», за версією Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, Іван Братченя налагодив злочинну схему вимагання коштів за нібито допомогу у призначенні на керівні посади у Кабінеті Міністрів України.

Чоловік, за версію слідства, представлявся від імені британської організації «Група Ротшильда», застосовував психологічні маніпуляції та легко входив у довіру до потерпілих. На шахрайській схемі він нібито заробив понад 1,5 млн доларів.

Івана Братченю затримали у п’ятницю, 3 липня 2020 р., в одному з кафе міста Луцька. До поліції на нього поскаржився ошуканий чоловік.

Під час затримання поліцейські вилучили заяву потерпілого про вступ до закритої «групи масонів», перстень «печатка масонів» і 200 тис. доларів США готівкою.

У справі фігурують одразу троє потерпілих, щоправда, жоден не з’явився на підготовче судове засідання. Двоє з них делегували свої повноваження представнику.

Суддя В’ячеслав Покидюк розпочав розгляд справи без заявників, але наголосив, що у подальшому вони обов’язково мають бути присутніми у судовій залі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кватирко пошкодував грошей на відновлення лісових доріг Волині

Прокурор подав клопотання про продовження терміну тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 60 неоподаткованих мінімумів (1 млн 261 тис. 200 грн). Свою позицію сторона обвинувачення обґрунтувала тим, що й досі існують ризики впливу на потерпілих і свідків з боку підсудного, або ж він може іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

У свою чергу, адвокат закликав суд змінити міру запобіжного заходу на домашній арешт. Він переконував присутніх у тому, що його клієнт є людиною похилого віку, який немає ані фінансових, ані комунікаційних можливостей для здійснення впливу. Він також наголосив, що місце проживання підозрюваного не змінювалося протягом останніх 70 років.

Сам Іван Братченя запевнив суд, що він не несе загрози слідству чи правоохоронним органам.

«Слідчі органи зі мною зовсім не працювали, ні одного разу. Звідки я знаю, хто там і що фігурує? Як я можу чинити тиск на свідків, якщо я не знаю тих свідків? Що, я по Україні їздитиму і шукатиму тих свідків, яких не знаю? Якби знав, то я б тиснув. А якщо я не знаю, то як я можу тиснути? Я находжуся зараз у тюрмі, у мене запалення вуха вже місяць і нічого не лікують. Це в середині голови… Може загноїтися, і я можу померти в тій тюрмі… Ніхто мене не збирається спасати. Я даю вам слово, що по першому дзвінку я буду там, де мене покличуть, я даю згоду, щоб мені дали ті браслети і на руки і на ноги, і куди хочуть, хай чіпляють, я буду відкритим і ні разу не порушу закон», – сказав він.

Також сторона захисту подала клопотання про колегіальний розгляд справи у складі трьох суддів, адже обвинувачення є досить серйозним і передбачає міру покарання від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Суд вирішив задовольнити клопотання прокурора про подовження терміну тримання під вартою до 13 березня, а також прохання сторони захисту про колегіальний розгляд справи. Тож системою автоматично буде вибрано ще два судді для вивчення та розгляду всіх матеріалів слідства.

Наступне засідання призначено на 22 січня. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити