image
 |  5 2 Вересня 2020 | 12:38

Заяви Фокіна – державна зрада, старечий маразм чи хитрий план?

На вихідних українське суспільство збурили заяви заступника голови української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна. В інтерв’ю одному з проросійських українських» ЗМІ він серед іншого заявив про необхідність надання особливого статусу всьому Донбасу, проведення виборів на непідконтрольній Україні території та забезпечення повної амністії бойовиків. При цьому Фокін назвав війну з РФ не війною, а «чимось, що зараз відбувається на Донбасі», а також заявив, що «злочини здійснювали обидві сторони».

Частина українського політикуму назвала ці заяви державною зрадою і зажадала від Зеленського негайного відкликання Фокіна з ТКГ (таким чином позицію Фокіна оцінили як особисту і не погоджену з президентом). Інші ж заявили про те, що Фокін нарешті озвучив стратегію, якою глава держави й збирається закінчувати війну. Хтось сказав, що інтерв’ю – це лише «мулька», така собі-перевірка реакції суспільства на ті чи інші можливі кроки державної влади. А хтось взагалі назвав усе старечим маразмом.

Яка з версій виглядає найбільш правдивою? Про це «Вголос» запитав у експертів.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт:

Фокін і Кравчук шлють «пробні» меседжі для суспільства. Вони випробовують: прийме суспільство ці пропозиції чи не прийме. Якщо суспільство проковтне те, що пропонує Росія (особливий статус Донбасу, амністія бойовикам, вибори на непідконтрольній території) – вони будуть це просувати. Якщо суспільство не проковтне і покаже серйозний спротив – у Зеленського залишається можливість відступу. Він завжди може послатися на їхній похилий вік і відхреститися від їхніх слів.

Але ж справа в тому, що офіційної позиції Зеленського щодо цих питань не існує. Ви десь чули його програму, стратегію чи мету? Головне – закінчити війну. Але ж він не уточнює, яким способом збирається це робити. Ось і зрозуміло, для чого ці заяви зроблені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два способи «слуг народу» забрати землю у селян

Тож навряд чи ми дочекаємося від Зеленського якоїсь реакції на ці заяви. Єдине, якщо тиск суспільства буде дуже великим, Фокіна із Кравчуком просто відкличуть або замінять. Ну, хоча б самого Фокіна. Бо після заяви Зеленського про те, що Кравчук – найкраща кандидатура і обличчя нашої дипломатії, я думаю, що навряд чи він сам себе буде паплюжити. Та й в принципі, нинішня влада взагалі особливо не заморочується щодо того, щоб щось простовувати, пояснювати чи просто повідомляти суспільству. Зеленський постійно каже: «Дайте я щось зроблю. Якщо все буде добре – то добре. А як ні, то, може, я вам щось поясню…» На жаль, у нього така позиція.

Олександр Скіпальський, генерал-лейтенант, ексначальник Управління військової контррозвідки СБУ, ексзаступник голови СБУ:

По-перше, а чого ще можна було очікувати від Фокіна? Після того, як він сказав, що якби Крим не забрали росіяни – його забрали би американці…Розраховувати об’єктивне сприйняття реальності від нього не доводиться. Чи це пов’язано з його проросійським мисленням, чи це вік так впливає – під питанням.

По-друге, його заява про амністію всіх і проведення виборів дуже виходить за рамки українських законів. Бо люди, чиї руки по лікті в крові наших вояків і мирного населення, не можуть бути амністовані. Їх треба судити. Говорити про помилування – означає підігрувати Росії.

По-третє, щодо проведення виборів. Вся Україна і світ наполягають на тому, що вибори на Донбасі можна буде провести тільки тоді, коли Росія передасть під наш контроль кордони, виведе свої інструкторів, війська і так далі. А один Фокін такий «розумний», готовий провести вибори в присутності російських військ…Це знову-таки свідчення того, що він в українських реаліях не проживає, а підтримує Росію.

Тому чим швидше Фокіна позбавлять можливості робити такі заяви, тим краще буде для української політики.

Що ж до того, особистою була така заява чи погодженою із керівництвом держави – питання. З одного боку, в інтерв’ю Фокін апелював до того, як на його заяву подивиться Зеленський. Тобто можна зробити висновок, що ця позиція не була узгоджена з Офісом президента, або була узгоджена з Москвою чи, в крайньому випадку – з Кравчуком. З іншого боку, вони справді могли запустити цю заяву навмисно – як мульку, щоб подивитися, що на це скаже суспільство.

Олег Старіков, військовий експерт:

По-перше, треба для себе вирішити: ми повертаємо ці території чи ні? Якщо повертаємо – то треба рухатись вперед. Якщо не повертаємо – то втрачаємо її назавжди.

По-друге, Україна є переможцем у Другій світовій. І нинішня територія Україна була визначена за результатами Другої світової. І Україна стала засновником Організації Об’єднаних Націй. Якщо ж ми тепер відмовляємося від частини територій, архітектура безпеки і територіальних меж буде повністю порушенка. А це призведе до розбалансування всього, що тільки існує. Якщо ми на це підемо, Захід, зокрема Німеччина та Франція, які є відповідальними за безпеку в Україні, не дозволять цього зробити. Відповідно, вони будуть змушувати нас, не запитуючи нашої думки, робити те, щдо вони самі собі вигадали. Це третє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: Або змінюймо підходи, або – владу

І четверте: нічого такого крамольного, що не було би написано в методології управління миро творчості ООН з розв’язання такого роду конфліктів, ні Кравчук, ні Фокін не сказали. Кому цікаво – шукаєте цю інформацію, там все написано, що вони казали. По-перше, це нормалізація ситуації шляхом недопущення бойових дій. По-друге, виконання домовленостей. По-третє, надання допомоги в перехідному законодавстві і правосудді. По суті, Фокін всього лиш заявив про виконання Мінських угод, розшифрувавши, що в них написано.

І найголовніше. В тій же методології ООН є пункти, які світова спільнота змусить нас робити. Перше – це проведення роззброєння, демілітаризації та реінтеграції колишніх комбатантів (тих, які вели бойові дії). До підписання Мінських угод у нас був збройний конфлікт між Україною та Росією, тому були комбатанти як з того боку, так і з цього. Згідно із Женевською конвенцією, таким чином і йдеться про «амністію для всіх».

Водночас, після того, як пройде перехідне правосуддя, Україна повинна ратифікувати Римський статут, щоб почав працювати міжнародний кримінальний суд. По військових злочинах, по злочинах проти людства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити