image
 |  2 25 Листопада 2018 | 09:24

Жити по-новому: ціна на газ знову зросте

Кабінет міністрів України продовжує обговорювати з Міжнародним валютним фондом (МВФ) питання підвищення ціни на газ.

Це є однією з ключових умов для затвердження нової програми співпраці, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова, пише businessua.com 

«Питання енергетичної реформи та підняття ціни на газ, і, відповідно, підвищення тарифів, яке з цим пов’язано – це одне з питань, яке ми обговорюємо», – сказала вона. 

За словами Маркарової, дискусії, зокрема, йдуть навколо поступового підвищення до ринкового рівня цін на газ для населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії. 

«Постанова (№ 867 від 19 жовтня 2018 року. – Ред.), як ви знаєте, Кабінет міністрів вже затвердив. Зараз триває процес перегляду тарифів, який слідує за постановою», – сказала вона. 

Голова Мінфіну відмовилася спрогнозувати, як швидко МВФ може розглянути питання продовження співпраці з Україною. При цьому вона зазначила, що МВФ перевірить ухвалений бюджет-2019. 

До слова, в головному кошторисі країни прописано, що підвищення цін на газ в Україні забезпечить додаткові ресурс державного бюджету в сумі 9 млрд гривень. 

Нагадаємо, з 1 листопада в в Україні підвищилися ціни на газ для населення. У «Нафтогазі» підрахували, що кінцева ціна газу для населення тепер становить 8548,92 грн за тисячу кубометрів. В цей тариф вже включена вартість доставки газу і його розподілу, а також ПДВ. Тарифи залишаться такими до кінця нинішнього опалювального сезону, тобто до весни 2019 року. 

Якщо до підвищення ціни на газ для населення кубометр газу коштував 6 гривень 96 копійок, то з 1 листопада ціна виросте на півтори гривні – до 8 гривень 55 копійок. Так, обігрів приватного будинку на 200 кубів газу минулого року обходився в 1392 гривні, а в цьому році – на триста гривень більше. 

Крім газу, в Україні подорожчають послуги централізованої подачі тепла і гарячої води – в середньому на 16%. Точна вартість залежатиме від постачальника. 

Після того, як Кабмін вирішив підвищити тарифи на газ, стало відомо, що Україна і МВФ домовилися про нову програму. Правда, сама програма stand-by ще не затверджена Фондом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нововолинські депутати вимагають від влади знизити ціну на газ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити