image
 |  16 10 Листопада 2017 | 07:21

На Горохівщині будується унікальний тваринницький комплекс (ФОТО)

Будівництво новітнього тваринницького комплексу, аналогів якому немає в Україні, широко розгорнулося у ПОСП імені Івана Франка Горохівського району.

Про це 10 листопада 2017 року повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

9 листопада директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко в рамках робочої поїздки оглянув об’єкт та поспілкувався з керівником підприємства Олегом Тарараєм і заступником директора господарства з питань тваринництва Дмитром Самсоненком.

01.10.11 Коpови Гоpохів 01Будівництво розпочали в липні 2016 року. Отже, новозбудований тваринницький комплекс ПОСП ім.І.Франка складається з 4 подвійних тваринницьких приміщень на 256 корів кожен, доїльного залу, родильного залу та 2 площадок для сухостійних тварин. Загалом, проектна потужність даного комплексу – 1800 голів дійного стада.

Щодо ідеї створення даного тваринницького комплексу, то Олег Тарарай зазначив, що проектували об’єкт використовуючи виключно практичні навички, які були зібрані з різних технологій та перевірені досвідом іноземних ферм, а також сміливі рішення, на які досі ніхто не наважувався. Жоден діючий проект не був використаний для цього будівництва, оскільки не відповідав баченням амбіційного та креативного керівника ПОСП ім.І.Франка.

01.10.11 Коpови Гоpохів 02Даний комплекс є унікальний економією на будівництві. Первинне фінансове навантаження на одне скотомісце в два рази нижче, аніж на традиційних існуючих комплексах в Україні. Все це за рахунок здешевлення конструкцій та технологій утримування тварин. Відповідно і окупність проекту набагато швидша.

Але, найважливіше те, що дані умови утримування максимально відповідають потребам корів та підвищують їх продуктивність.

Доречі, ПОСП ім.І.Франка першими в області відкрили доїльний зал. Це було у 2004 році, - пригадав Юрій Горбенко, - а сьогодні дане підприємство уже будує надсучасний тваринницький комплекс, аналогів якому немає.

Олег Тарарай вважає, що ферми, які були реконструйовані більше 5 років тому, сьогодні втрачають свою рентабельність та робляться економічно невигідними. А якщо корова в господарстві дає менше 25 літрів молока в день, то це вже економічно не вигідно для господарства. «Хороша генетика, хороше стадо, правильна робота та висока продуктивність дають результати. У нас все це є, тому нам не страшні навіть коливання ціни на молоко», - запевнив Олег Васильович.

Працювати завжди є над чим, і завжди є куди рости. В іншому випадку, підприємство перестає жити – наголосив Олег Тарарай.

І справді, як розповів Дмитро Самсоненко, в господарстві йде постійна робота над покращенням генетичних якостей стада. Відтак, нещодавно ПОСП ім.І.Франка закупили з Німеччини майже 350 голів племінної худоби породи голштин (до слова, частину вартості закупленого поголів’я буде відшкодовано з Держбюджету). На сьогодні 40% поголів’я ВРХ в господарстві – імпортне. Таке покращення стада дає свої результати. Зокрема, на 60-й день лактації корови дають по 36 літрів молока в день.

Про Дмитра, Олег Тарарай розповів з усмішкою. Зазначив, що це – високоосвічений професіонал, гуру тваринництва, мабуть найкращий спеціаліст в Україні, який постійно проходить стажування за кордоном та переймає кращий досвід.

Щодо навчання за кордоном, то в найближчому майбутньому, керівник ПОСП ім.І.Франка планує разом із своїми спеціалістами відвідати ферми США та вивчити досвід їх господарювання. Олег Тарарай вважає американську модель господарювання ближчою вимогам його господарства, на відмінну від європейської моделі.

01.10.11 Коpови Гоpохів 04На завершення, Юрій Горбенко підкреслив, що відвідання даного комплексу справляє позитивне враження, додає оптимізму у розвитку молочної галуззі області та побажав молодому енергійному керівнику подальших успіхів у втіленні амбітних планів.

Довідково: ПОСП імені Івана Франка обробляє 4 тисячі га земель в Горохівському та Рожищенському районах та забезпечує роботою 300 працівників, в тому чисті 40 з яких працюють в галузі тваринництва.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити