image
 |  5 23 Листопада 2017 | 09:31

У Володимирі-Волинському влада хоче підняти тарифи на тепло з порушенням закону

На засіданні виконкому, яке відбудеться 28 листопада 2017 року у Володимирі-Волинському, влада міста та директор ПТМ «Володимир-Волинськтеплокомуненерго» Сергій Коба мають намір прийняти нові, підвищені тарифи на тепло та гарячу воду. Причому – з кричущим порушенням чинного законодавства України.

Порушення починаються з термінів оприлюднення самого проекту рішення. На сайті міської ради він з’явився лише цього тижня. Стаття 5.22. Регламенту виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради чітко каже:

«Розробники проектів рішень,  що підлягають обговоренню громадськості, відповідно до чинного законодавства, оприлюднюють їх у розділі «Проекти документів», не пізніше як за 20 робочих днів до дати  розгляду на засіданні виконкому».

І далі у регламенті зазначається, що:

«питання, з яких погоджені проекти рішень не надані у встановлений термін, вважаються непідготовленими і на розгляд виконкому не вносяться».

Але ж це – Володимир, де терміни, регламент та закони неодноразово безкарно порушували!

Окрім порушень регламенту, порушуються й інші підзаконні акти. Зокрема «Порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структури цін/тарифів, зміну цін/тарифів із обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної пропозиції територіальних громад», який затверджений наказом Мінрегіонбуду №390 від 30.07.2012 року.

Цей Порядок передбачає надання споживачам повної, змістовної та достовірної інформації про тарифи, які плануються встановлюватися. Володимир-Волинським теплокомуненерго ця вимога відкрито порушена. Намір про зміну тарифів, який опублікований у газеті «Слово правди» №45 (10310) від 09.11.2017 року містить тарифи, які зовсім не відповідають тим, які оприлюднені на сайті міської ради в розділі «Наміри» і тим, які передбачені проектом рішення виконкому.

asasas

Схоже, така інформація не передбачає розкриття тарифних карт: скільки коштів закладається на паливо, на яке паливо, електроенергію, воду, скільки на заробітну плату, скільки на папір, ремонт і відрядження з автотранспортом, яким чином виведена вартість 1 м.кв. опалювальної площі, хто відповідає за достовірність даних по визначенню теплового споживання і питомих норм?

Порядок доведення інформації передбачає протягом 5 робочих днів із дня подання відповідної заяви до органу, що уповноважений встановлювати тарифи, оприлюднити наміри про зміну тарифів. Заява надійшла 9 листопада, дивним чином саме в той день, коли наміри вже були опубліковані. Тобто, подавалися вони ще до того, як міська рада про це знала. А це – порушення Порядку!

Уточнені дані, тобто розмір тарифів, які дійсно відповідають проекту рішення виконкому, підприємство оприлюднило вже в наступному номері «Слово правди» від 16.11.2017 року. Виходить, що достовірна інформація була подана з тижневим запізненням. Більше того, некомпетентність ставленика мера Саганюка і тут проявилася у всій красі – в цьому другому оприлюдненні документу про наміри, згідно із законом, мала бути вказана чітка дата, протягом якого терміну приймаються звернення і зауваження по тарифу. Але в цьому оприлюдненні нічого про це не вказано. А це – порушення пп.2.12, 2.13 «Порядку доведення інформації до споживачів».

Самі ж споживачі мають право протягом 14 днів із моменту оприлюднення надавати свої зауваження та пропозиції, які повинні бути реєстровані, розглянуті, враховані в тарифах або ж аргументовано відхилені, про що споживачі повідомляються письмово. Доти ніякі тарифи не мають права бути затверджені.

Причому окремі тарифи для населення, як бачимо з оприлюднених намірів, скориговані в сторону збільшення, а не зменшитися, що дало би змогу повторно не проводити процедуру інформування споживачів про зміну тарифів, згідно з п. 2.10 Порядку.

Таким чином, вважати термін у 14 днів від 9 листопада (від першої публікації) не можна. Оскільки це суперечило Порядку доведення інформації до споживача, який, отримавши уточнений тариф від 16 листопада, ще має тиждень для можливості подання своїх зауважень. А вони реально є!

По-перше, де тариф на теплову енергію для населення, на її виробництво, транспортування та постачання? Хтось їх бачив?

До прикладу, гуртожитки, які підпорядковані бюджетним установам і опалюються як населення, повинні мати «тариф на теплову енергію для населення», з якого в подальшому має бути розрахований тариф для населення на централізоване опалення з тепловим лічильником (на 1 Гкал) і без нього (на 1 кв.м), в якому враховуються витрати на утримання абонентської служби. Мабуть, при теперішньому керівництві в теплового підприємства – якісь проблеми з розумінням понять і їх визначеннями, згідно з нормативними документами.

По-друге, хтось із населення має розуміння, що ж в ті тарифи, які будуть чи не найбільшими в області для населення, наше ТКЕ включило? Може, там зарплати захмарні, про які у місті вже легенди складають? Може, премії по 50 відсотків працівникам, яким новий директор обіцяв платити «і за себе, і того хлопця»? А, може, там кошти на встановлення теплових лічильників нарешті включені, чи на заміну зношених і не ізольованих теплових мереж, щоб трава серед морозу не зеленіла?

Чи, може, містянам відомо, скільки ж коштів вони платять за утримання «антикризового директора», котрий, аби йому «комфортніше» працювалося, прикупив собі кавовий апарат? І навіть не погребував узяти гроші жителів міста та витратити на купівлю для себе канцелярії…

Скажіть, а який тариф має бути на централізоване опалення та постачання гарячої води для ОСББ? Тільки відверто, адже він має бути дещо нижчими, як для пересічного громадянина, який проживає в будинку, де балансоутримувач – ЖЕК, чи не так?

А підприємці вже гарячої води не використовують? По бюджетних установах тариф дещо зменшили, тому скажіть – а там враховані дрова, які мали би замістити дорогий газ, адже з місцевого бюджету виділялися кошти на встановлення твердопаливних котлів? Хотілося б отримати більш детальнішу та повну інформацію з цих питань, а не лише вершки для кави.

Усе це має бути оприлюднене, але ж таку інформацію нова дирекція побоялася показати і планує все швиденько провести через виконком. А в міськвиконкомі вже все перевірили? Все чесно і прозоро? Перехресного субсидіювання додаткових комерційних послуг немає?

Цікаво, як на такі зауваження та порушення відреагує Антимонопольний комітет Волинської області, у повноваження якого і входить перевірка дотримання «Порядку формування тарифів на теплову енергію, їх виробництво, транспортування та постачання, послуги централізованого опалення і постачання гарячої води», «Порядку доведення інформації до споживачів, процедури прийняття відповідного рішення органом місцевого самоврядування». Чи, може, чекають, коли почнуть надходити звернення від громадян вже за фактом затвердження таких тарифів?

Населення не може впливати на зрізання норм при призначенні субсидій, але ще може впливати на встановлення тарифів комунальними підприємствами. І саме зараз жителі міста маю цілковите право вимагати від фактично монополіста, який поки що є комунальною власністю, тобто власністю громади, відзвітуватися про те, скільки ТКЕ зароблятиме і куди витрачатиме?

 

P.S. Доволі дивною в цій ситуації виглядає беззвучна позиція головних активістів підприємства, які нині чомусь мовчать і не галасують про кричущі порушення з боку директора та міської влади…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити