image
 |  5 21 Січня 2018 | 13:59

Вчені спростували зв'язок землетрусів з фазами Місяця

Американські сейсмологи досліджували дані про 204 потужних землетруси і прийшли до висновку, що фази Місяця не можуть значно вплинути на силу землетрусів.
Про це 21 січня 2018 року повідомляє сайт «Новий час».
Вчені з США спробували спростувати результати дослідження 2016 року про те, що великі землетруси трапляються найчастіше під час або поруч з повним місяцем або молодиком, пише Science Alert.
Для цього сейсмологи вивчили 204 землетруси магнітудою 8 і вище з глобального каталогу цих катаклізмів, який враховує події з 1600-х років. Фахівці порівняли дати катаклізмів і фаз Місяця в той час.
Результати дослідження припускають, що попередні дані, які показали кореляції між землетрусами і фазами Місяця, або землетрусами і порою року, є просто результатом випадковості. Іншими словами, ніяких доказів того, що великі катастрофи залежать від положення Землі щодо Сонця чи Місяця немає.
Коли ви аналізуєте абсолютно випадковий набір даних, в них часто виникають різні «сигнали», подібні до того, як іноді монета може п'ять разів поспіль впасти решкою. В цьому випадку відбулося щось подібне, - наголосила один з авторів дослідження, Сьюзан Хау з Геологічної служби США.

Наприклад, 16 з 204 досліджених землетрусів - більше, ніж в будь-який інший день місячного циклу - сталася через сім днів після молодика, коли гравітаційні взаємодії між Місяцем і Землею мінімальні.
Але, коли наступного разу виникне дуже потужний землетрус під час повного місяця, ці ідеї знову спливуть і почнуть розповсюджуватися по суспільству, що, як я сподіваюся, наша робота допоможе зупинити, - визнає Сьюзан Хау.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити