image
 |  0 3 Лютого 2018 | 08:03

В Україні дорожчають ліки: чого очікувати в лютому?

Аптеки вирішили не перераховувати ціни на залишки старих препаратів.
Про це 03 лютого 2018 року повідомляє сайт «Сегодня».
Лікуватися 2018 року стане дорожче мінімум на 20-25%, подорожчання почнеться з лютого. Такий прогноз «Сегодня» озвучили економісти і фармацевти.
Уже в лютому очікуємо підвищення вартості ліків на 3-5%, оскільки постачальники завозять нові партії товарів за вищим курсом валюти, – зазначив гендиректор КП «Фармація» Руслан Світлий.

А виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин уточнив, що постачальники закладають до вартості ліків курс вже 30 грн/дол.
Зростуть в ціні як імпортні, так і українські препарати, оскільки до їх складу часто входять компоненти, які у нас не виробляються, а заводяться з-за кордону. Зростання цін у відсотках буде однакове на всі групи ліків, але це ще залежить і від цінової політики аптечних мереж: дешевші і затребуваніші ліки подорожчають більше, непопулярні – менше, – упевнений економіст.

Як розповіла менеджер однієї з мережі аптек Катерина Мащенко, ціни почали перераховувати в січні. Тому нинішнє падіння курсу долара нижче психологічної позначки вже не змінить цінники в аптеках.
У лютому очікується зростання не менше ніж на 10-12% на жарознижуючі, знеболюючі, протипростудні, кардіологічні препарати, перев'язувальні матеріали. Залишки за старою ціною переоцінювати навряд чи будемо, занадто клопітно. Як змінюватимуться ціни далі – прогнозувати складно, але кожні 10 копійок в ціні долара – це 5-6 копійок в ціні кожної гривні, яку треба сплатити пацієнтові за ліки, – зазначила Мащенко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити