image
 |  4 6 Квітня 2018 | 14:20

З якого переляку, в якій незалежній країні у державних школах повинно вестися викладання іноземною, російською? - Василь Солодов (ВІДЕО)

Ці кадри увійдуть в історію: латиш звернувся до російськомовних громадян Латвії і пояснив, чому вони повинні вчити державну мову.
Про це 06 квітня 2018 року повідомляє сайт «Діалог.UA».
Василь Солодов - житель Риги родом з Санкт-Петербурга. Розриваючи шаблони кремлівської пропаганди про «утиск» російськомовного населення в країнах Балтії, він записав відеозвернення до земляків (іноді - ненормативна лексика).
[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=8io6xIkujKQ&ab_channel=VasilySolodov[/embed]
У невеликому відеоролику латвієць Василь Солодов емоційно і доступно пояснює, чому ніяк не вийде жити далеко від РФ, але вимагати і домагатися шкільної освіти російською.
Латвія «де-факто» незалежна з 1990 року, «де-юре» незалежна з 1991 року. 27 років Латвія незалежна країна. Державна мова за Конституцією одна – латиська. З якого переляку у державних школах, де державна мова латиська, повинно вестися викладання предметів іноземною, російською? В якій країні ви це бачили? - говорить Солодов в своєму зверненні.


Повторюю ще раз для тих, у кого замість мізків вата: з якого дива в державних школах, в країні, де державна мова латиська, має бути викладання іноземною російською мовою? Якщо ви за 28 років не змогли своїх дітей вивчити латиської мови і самі її не знаєте, то ви - олігофрен. В мізках немає мізків, у тебе там вата, якщо ти не зміг вивчити іноземну мову, - говорить Солодов в своєму зверненні.

Автор відео наводить як приклад інші держави, нагадуючи про те, що ні в Англії, ні в Ірландії, ні в Німеччині приїжджі не вимагають, щоб для їх дітей всі предмети викладали російською.
Простий приклад… В Німеччині ти ж не вимагаєш, щоб у державній школі викладання всіх предметів для тебе було російською. Тебе німці пошлють «на хаусе». В Ірландії, в Англії ти ж не приводиш дитину в школу і не кажеш: «Моя дитина не знає англійської, тому давайте для неї вести викладання всіх предметів російською». Тебе ірландці та англійці пошлють «гоу хоум» і вірно зроблять, - додає Солодов.
Висновок напрошується який? Або ти відправляй дитину в приватну школу, або пакуй валізу і їдь туди, де викладання основних предметів ведеться російською мовою, тобто - в Росію. Чемодан, вокзал ... давай! - на такій оптимістичній ноті закінчує свій заклик до співвітчизників блогер.

Слова латиша Василя Солодова звучать особливо актуально на тлі останніх подій в Ризі. 4 квітня в столиці Латвії відбувся масштабний  мітинг «за освіту російською мовою». Його учасники вийшли на вулиці з антиурядовими гаслами, російськими триколорами та оранжево-чорними смугастими прапорами - в кольорах «георгіївської стрічки».
Нагадаємо, уряд Латвії звернувся до міжнародних інституцій в зв'язку з ракетними випробуваннями над Балтійським морем, які проводить Міноборони РФ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити