image
 |  0 12 Червня 2018 | 11:45

На Волині в поле вивезли єврейські надгробні плити

Поблизу села Сілець, Володимир-Волинського району, агроном місцевого сільськогосподарського підприємства знайшов єврейські надгробні плити.
Про це розповів директор Володимир-Волинського історичного музею ім. О. Дверницького Володимир Стемковський, - передає «ВолиньUA».
За словами Володимира Стемковського до Володимир-Волинського історичного музею подзвонила жителька міста, краєзнавець Наталія Грабарчук-Цинкаловська. З її слів працівники музею дізналися, що у полі, поблизу села Сілець, Володимир-Волинського району, агроном місцевого сільськогосподарського підприємства Олександр Дмитрук, виявив кам’яні плити з незрозумілими написами – криптограмами, чи то арабською чи то єврейської мовами.
«Жителів Сільця насторожило те, що поруч цих надгробків знаходився килимок та залишки багаття, і тому виникла необхідність у детальному фаховому огляді знахідок і самого місця їхньої локації. Адже не знаючи в деталях предмету вивчення можна будувати чимало різних версій, зокрема здійснення невідомих обрядів, мародерство на могилах, виявлений старий цвинтар тощо», - зауважує директор музею.

Через декілька годин після цього дзвінка директор музею, спільно з представниками правоохоронних органів виїхали до Сільця.
«За півтора – два кілометра від села у неглибокому рові – видолинку під деревами, поруч грунтової дороги , знаходилося акуратно викладені надгробки з написами єврейською мовою. Біля яких дійсно лежав шматок килимка, та під фрагментом каменю - мішок з двома парами робочих рукавиць – килимок вірогідно слугував як пакувальний матеріал, аби плити не терли багажник авто.
Всього, разом з фрагментами, виявлено чотирнадцять надгробних плит. Залишається загадкою те, яким чином вони потрапили у поле, хто і для чого їх вивіз . Одна із версій – невідомий власник на невідомій для нас ділянці розпочав будівництво, і аби не наражатися на осуд сусідів чи знайомих, що будує на старому цвинтарі, а також, що дуже важливо, не підпадати під відповідні статті Кримінального кодексу України, весною чи літом минулого року, або ще раніше, вивіз старі надгробки подалі від людського ока…», - розмірковує пан Стемковський.

На наступний день, знайдені предмети, житель Володимир-Волинського, Володимир Музиченко, перевіз на зберігання до єврейської каплички у парку Ю. Гагаріна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадачам плит із Братської могили воїнів у Торчині призначили 5 років з 3-річним іспитовим строком

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити