image
 |  4 22 Червня 2018 | 10:09

Волинським громадам збільшили шанси на отримання субвенції на розвиток сільської медицини

Уряд схвалив постанову про розподіл субвенції на розвиток сільської медицини у 2018 році із врахуванням пропозицій Асоціації міст України.
Про це «ВолиньUA» повідомила прес-служба Волинське РВ АМУ.
Йдеться про постанову «Про внесення змін до постанови КМУ №983 від 6 грудня 2017 року  «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості», яку Кабмін прийняв цьогоріч 20 червня. Нею розподілено на 2018 рік установам охорони здоров’я сільської місцевості п’ять мільярдів гривень субвенції з Держбюджету України.
Цією постановою затверджується розподіл вищезгаданої субвенції,  зокрема, її спрямовують на придбання медобладнання, устаткування та засобів, відповідно до примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров'я та фізосіб-підприємців, які надають первинну медичну допомогу, затвердженого МОЗ.
Як наголошують в Асоціації міст України, проектом урядової постанови, розробленим Мінрегіоном, передбачалося, що однією з умов надання субвенції повинно бути співфінансування з місцевих бюджетів в обсязі, не менше 20% вартості проекту.
Асоціація міст України у листі до Мінрегіону та Секретаріату Кабінету Міністрів висловила зауваження, що виконати таку умову у цьому бюджетному році неможливо, адже місцеві бюджети вже прийняті і такі видатки у них не передбачені.
Також АМУ звернула увагу, що незабезпеченість видатків на утримання закладів охорони здоров’я коштами медичної субвенції (спрямовується на оплату поточних видатків, крім видатків на оплату комунпослуг та енергоносіїв) складає 34%.
Через це органи місцевого самоврядування вимушені перерозподіляти капітальні видатки, зменшуючи обсяги фінансування видатків на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери і ЖКГ, спрямовуючи їх на виплату зарплати, зокрема, лікарям. А запровадження посеред року вимоги щодо 20-відсоткового співфінансування з місцевих бюджетів за відсутності реального ресурсу унеможливить реалізацію проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.
Тож, зауважують в АМУ, враховуючи позицію Асоціації, Уряд ухвалив компромісне рішення – у вищезгаданій постанові передбачено, що співфінансування з місцевих бюджетів має складати не менше 10% вартості проекту, а закупівля медичного транспорту здійснюватиметься винятково з держбюджету.
Прийняття Кабінетом Міністрів України зазначеної постанови суттєво збільшить фінансові ресурси територіальних громад з розвитку медичної галузі на селі, а також є обнадійливі сподівання на прискорення використання залишку аналогічної субвенції за 2017 рік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити