image
 |  2 25 Липня 2018 | 19:08

2000-річний папірус розкриває погляд античних мислителів на жіночу сексуальність

Експерти зі швейцарського Базельського університету розшифрували 2000-річний давньоримський папірус.


Про це повідомляє сайт «Історична правда».


Над вивченням документа працювали ще починаючи із XVI ст. Він списаний з обох боків і важко піддавався перекладу. Тепер з'ясували, що це трактат про те, що відбувається з жінками, які відчувають сексуальний голод.


Науковці застосували ультрафіолетове та інфрачервоне світло. Завдяки цьому з'ясували, що документ є насправді кількома сторінками папірусу, які склеїлися разом. Його розділили за допомогою спеціального інструмента і після цього змогли розшифрувати текст.


Професор античної історії Базельського університету Сабіна Хюбнер називає відкриття сенсаційним:



Більшість записів містять листи, рецепти та медичні документи. Робота присвячена «істеричному апное». Це теорія, яка говорить про «блукаючу матку». Вона переміщується тілом і викликає у жінки емоційні сплески. Найсильніший цей ефект у самотніх жінок.



Листи папірусу змогли розділити за допомогою спеціального приладдя.



Ймовірним автором трактату є античний лікар Гален або коментатори до його робіт. Швидше за все, документ використовувався як частина книжкової палітурки. Таке застосування знайшли старовинному рукопису середньовічні монахи. Також науковці не виключають що частини папірусу могли опинитися в інших містах, де вивчають античну історію – Страсбурзі, Лондоні, Берліні або в інших місцях, - зазначила д-р Хюбнер.


Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити