image
 |  5 26 Вересня 2018 | 08:53

Волинська облрада просить перевірити законність будівельних робіт на території заказника «Воротнів»

Волинська облрада підтримала депутатський запит першого заступника голови Волинської облради свободівця Олександра Пирожика щодо перевірки відомостей щодо законності здійснення будівельних робіт на території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Воротнів».
Запит скерований голові Волинської ОДА Олександру Савченку та начальнику управління Держаної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області Івану Чуліпі.
20 вересня 2018 року інтернет-проект «Громадське-Волинь» опублікував резонансне журналістське розслідування Центру журналістських розслідувань «Сила правди» під заголовком «Воротнів: «Волинська Швейцарія» чи Межигіря по-волинськи?
У публікації зокрема йдеться про те, що на території природно-заповідного фонду було здійснено масштабну реконструкцію так званих «обкомівських дач», у результаті чого тут з`явилися нові нові об`єкти та нові споруди, які мають ознаки капітальних споруд.
Разом із тим, жодних дозволів на таку реконструкцію лісгосп не отримував, до органів Державної архітектурно-будівельної інспекції за погодженнями з цього приводу ніхто не звертався, тендерів на будівництво їх замовники не проводили. Тобто, йдеться про будівництво, яке має всі ознаки самовільного.
Більше того, як стверджують автори публікації, окремі земельні ділянки на цій заповідній території перебувають у приватній власності, тобто йдеться про приватизацію будівель під житло на заповідних територіях. У Реєстрі речових прав, на який посилаються журналісти, зокрема сказано про право на користування цими земельними ділянками на території ПЗФ у формі сервітутів.
Прикметно, що користувачі зазначених земельних ділянок – прості трудівники лісу, чиї заробітки аж ніяк не дають змоги збудувати або ж набути такої власності, тим більше – на території ПЗФ.При цьому майнові комплекси, побудовані на цих земельних ділянках, на цих користувачів не зареєстровані.
«У фіналі цієї сумної історії про розбазарювання майна волинських лісгоспів під видом доброї справи для дітей пригадались слова начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Кватирка, якими він дорікав журналістам на відкритті Лісівничого молодіжного центру у Воротневі 7 жовтня 2017 року: «Не шукайте кістку в молоці, порадійте за людей!», – резюмує Олександр Пирожик.
«Мабуть, цієї публікацією журналісти вцілили не в «молоко», а в «десятку». Бо ці факти мали би стати предметом розслідувань не тільки журналістів, а й відповідних правоохоронних органів», – додає депутат-свободівець.

У запиті Олександр Пирожик вимагає:
1. Здійснити перевірку викладеної інформації, зокрема дати відповіді на запитання:
– чи були отримані на здійснення описаних вище будівельних робіт необхідні дозволи та погодження?
– чи дотриманні при веденні вказаних будівельних робіт необхідні архітектурно-будівельні норми?
– чи правомірно оформлені на території заказника державного значення речові права на земельні ділянки?
– кому належать майнові комплекси та інші капітальні споруди, розташовані на території заказника «Воротнів»?
2. При необхідності отримання додаткових відомостей щодо поставлених запитань – дати необхідні доручення щодо здійснення відповідних перевірок компетентним правоохоронним, контролюючим органам, інституціям та підрозділам.
3. Щодо виявлених порушень чинного законодавства України та підзаконних актів – вжити заходів задля їх усунення, притягнення винних до відповідальності, передбаченої Законом, недопущення подібних проявів у подальшому.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимира Лиса збив крутелик, – перший заступник голови Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити