image
 |  14 3 Вересня 2020 | 08:49

Юрій Поліщук: Ковель – серце Волині. Наша мета – щоб серце області функціонувало на повну потужність

Добігає завершення чергова каденція Волинської обласної ради. З липня 2019 року посаду першого заступника голови Волинської обласної ради обіймає член ВО «Свобода», ковельчанин Юрій Поліщук. Юрій Петрович – непересічна особистість, який розпочинав свою кар’єру у звичайній сільській школі. У інтерв’ю він аналізує роботу обласної ради та приділяє увагу своєму виборчому округу.

– У 2015 році вас обрали депутатом Волинської облради. Які враження про роботу обласної ради сьомого скликання?

– Це скликання обласної ради особливе з кількох причин. Вона стала першою обласною радою, якою не керує обласна адміністрація. Рада у першу чергу працювала на інтереси волинян, а не обслуговувала голів ОДА. В окремі моменти навіть брала на себе відповідальність навіть з питань, що належали до компетенції виконавчої влади. Це – заходи по боротьбі з коронавірусом, питання наповнення обласного бюджету, управління комунальними закладами та майном тощо.

Ми не лише контролювали використання бюджетних коштів, але й активно впливали на формування бюджету через бюджетні слухання, співбесіди з розпорядниками коштів, розгляд і задоволення бюджетних пропозицій депутатів. Це дало змогу раціональніше використовувати наявні фінансові ресурси, спрямувати їх частину на співфінансування важливих інфраструктурних проектів у територіальних громадах. Ще один здобуток цієї каденції – проведення конкурсів на посади годів комунальних закладів. Мені приємно, що до усіх позитивних змін у роботі обласної ради причетна також фракція ВО «Свобода».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Поліщук: Ідея має значення

– Розкажіть детальніше про вашу роботу як члена фракції.

– Одне з наших найважливіших завдань – захист нашої національної ідентичності. Нам досі доводиться боронити мову, культуру, освіту, історію від посягань зовнішніх і внутрішніх ворогів. Тому десятки рішень, заяв, звернень, запитів, виступів, акцій відображають нашу позицію. Пишаємося, що виконали програмове завдання з відновлення урочища «Вовчак» на Турійщині, яке стало осередком національно-патріотичного виховання молоді. За моїм наполяганням ми внесли в обласну програму розвитку і збереження культурних пам’яток пункт щодо підтримки історико-культурного заповідника «Вовчак. Волинська Січ». Протягом усієї війни активно підтримуємо наших воїнів, здійснюємо волонтерські поїздки на фронт. Також чітко відповіли полякам на їхні шовіністичні інтерпретації подій на Волині 1943 року.

Окремо виділив би боротьбу проти розпродажу сільгоспземель і нового кабального трудового законодавства. Саме наш проект звернення проти продажу землі був підтриманий радою і спрямований до вищих органів влади. Аналогічно – і з новим кодексом про працю від ЗЕ-влади, що фактично перетворював працівників на новітніх рабів, яких можна було звільнити без будь-яких підстав. З цього питання я особисто підготував і озвучив на сесії заяву від фракції, в якій ми показали неприпустимість таких підходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли політика центральної влади позбавлена національного змісту, державницька позиція місцевих рад набуває особливого значення

– До обрання першим заступником обласної ради ви працювали в освітній комісії та у тимчасовій контрольній комісії з питань діяльності комунальних підприємств. Яких результатів вдалося досягти?

– Працюючи заступником голови освітянської комісії, завжди намагався відстоювати права наших освітян. Ініціював прийняття радою звернення до Кабінету Міністрів із вимогою змінити формулу нарахування освітньої субвенції для справедливої оплати праці для всіх педагогів. Для нас важливо не втратити професійні кадри, педагогічних працівників, не втратити комунальне майно.

Паралельно я працював заступником голови тимчасової контрольної комісії з питань діяльності комунальних підприємств області. Основна завдання комісії – переглянути ефективність роботи найбільш проблемних комунальних закладів, установ та організацій і надати висновки та пропозиції щодо оптимізації їх діяльності або ж ефективної реорганізації. Наша фракція з самого початку ставила перед собою завдання не допустити розбазарювання комунального майна. Вважаю, що з цим завданням ми успішно впоралися, жодного закладу не закрили, ніякого «дерибану» комунального майна не відбулося.

До прикладу, в нас на Ковельщині все майно обласних комунальних закладів збережене. Колишній санаторій «Турія» перетворився на спальні та навчальні корпуси військового ліцею, фактично на окрему його філію, а в колишній вузловій лікарні функціонують «Хоспіс» та поліклініка, стабільно працюють реформовані освітні заклади: Ковельський медичний коледж, Ковельський центр професійно-технічної освіти, Люблинецький ліцей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗНО має залишитись єдиним інструментом вступу у вищі навчальні заклади, – перший заступник голови Волиньради

– Саме цій каденції обласної ради довелося займатися питаннями адміністративно-територіальної реформи…

– Ми завжди виступали за добровільність об’єднання громад. Із цього приводу від імені фракції підготували заяву про неприпустимість «примусових» об’єднань. Завдяки таким підходам вдалося відстояти існування ряду ОТГ, у тому числі й на Ковельщині – Велицької та Люблинецької, які відповідно очолюють наші побратими-свободівці Віктор Ковальчук і Наталія Сіховська. Завдяки наполегливості нашої фракції та її голови Анатолія Вітіва нам вдалося відстояти всі ОТГ, голови яких обрані від ВО «Свобода». В результаті ці керівники відстояли право своїх громад на самостійне життя, довели свою спроможність. Навіть попри перепони, які нерідко ставила виконавча влада, вони не тільки вижили, а й показали пристойні результати своєї роботи.

– Що вдалося зробити для вашого виборчого округу? Чи задоволені ви результатом?

– Нещодавно переглядав свої агітаційні матеріали п’ятирічної давнини і зробив висновок, що в цілому впорався з поставленими перед собою завданнями. Провів багато прийомів громадян, скеровував депутатські запити та звернення. Мої запити стосувалися таких проблем, як функціонування Вузлової лікарні в Ковелі, відстоювання права жителів сіл Дубівської, Облапської та Городищенської сільських рад на об’єднання в територіальну громаду; відновлення електропостачання населених пунктів району; запобігання «дерибану» землі в Дубівській сільській раді тощо. У зверненнях порушував питання ремонту доріг, ліквідації підтоплень населених пунктів, належної роботи пасажирського транспорту та багато інших. Багато питань вдавалося вирішувати на зустрічах із людьми. Зокрема допоміг громаді відстояти функціонування старших класів у школі селі Облапи.

Завдяки бюджетним запитам та підтримці колег із фракції ВО «Свобода» вдалося добитися перекриття корпусів школи та будівництва футбольного майданчика в Люблинецькій школі; утеплення фасаду дошкільного закладу в села Мощена та завершення утеплення фасаду садочка в селищі Люблинець; завершення будівництва внутрішніх санвузлів у школі селі Мощена, співфінансування ремонту клубу в селі Кругель. За рахунок коштів обласного бюджету вдалося покращити матеріальну базу загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласна рада з об’єкта політики стала суб’єктом, основним гравцем, – депутат Волиньради

– Ви вже понад рік працюєте у Луцьку. Чи не складно було адаптуватися до ритму життя великого міста?

– Робота скрізь є роботою. Не важливо, де. У селі, селищі, місті чи обласному центрі. Я звик відповідально ставитися до роботи, яку виконую, і працювати на результат. Все інше – деталі.

– Пандемія коронавірусу зробила 2020 рік особливим. Чи успішно виконавча влада справляється з кризовою ситуацією?

– Буду говорити мовою фактів. Якщо за 6 місяців року невиконання бюджету області становило близько 30 мільйонів гривень, то за 7 місяців в обласному бюджеті не вистачає вже 35,4 мільйона гривень. Загалом виконання обласного бюджету станом на сьогодні становить 92,4%. Це свідчить про те, що у виконавчій владі області – не антикризова команда, а навпаки. На жаль, ця команда своїми недолугими, непрофесійними кроками лише поглиблює кризу.

Як наслідок, повною мірою не виконуються заходи регіональних цільових програм, які затверджені облрадою, у тому числі – соціальних, медичних, освітньо-культурних. У цій ситуації серйозно недопрацьовує як центральна влада, так і обласна державна адміністрація, основна функція якої – дбати про наповнення місцевих бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконавча влада намагається перекласти карантинні проблеми на місцеве самоврядування, – посадовець Волиньради

– В одному з інтерв’ю Ви говорили, що не виключаєте можливості йти на посаду Ковельського міського голови…

– Можу сказати, що рішення вже ухвалене. Так, я буду балотуватися на посаду Ковельського міського голови від ВО «Свобода».

– Чого сьогодні найбільше потребує Ковель для успішного розвитку?

– Майбутнє Ковеля як потужного транспортно-логістичного центру Волині та всієї Західної України – у продуктивній тісній співпраці з навколишніми об'єднаними територіальними громадами. Це дозволить вирішити стратегічні питання розвитку і реалізувати потенціал Ковеля.

Сьогодні Ковель переповнений транспортом, оскільки місто немає повноцінної окружної дороги. Вузькі вулиці і великі транспортні потоки створюють багато незручностей для мешканців. Хоча Ковель знаходиться на перетині залізничних шляхів і автомагістралей, місто не повною мірою відчуває переваги такого розташування. А ось незручності – щодня. В майбутньому стан справ лише погіршуватиметься.

Ще у 2014 році, коли я очолював Ковельську РДА, ми розробили і подали на затвердження стратегію розвитку району. У ній передбачалося будівництво окружної дороги навколо Ковеля, яка розвантажить транспортні потоки та значно поліпшить інфраструктуру. Час підтвердив правильність нашого бачення. Але для того, щоб реалізувати цю ідею сьогодні, потрібна спільна робота Ковеля і навколишніх громад. Тісна і взаємовигідна співпраця міста та сіл має бути пріоритетом.

Луцьк – це мозок Волині. А Ковель – її серце. Наша стратегічна мета – щоб серце області функціонувало на повну потужність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реалізувати потенціал Ковеля можна лише у тісній співпраці з навколишніми громадами, - Юрій Поліщук

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити