image
 |  16 17 Червня 2020 | 18:31

ЗНО має залишитись єдиним інструментом вступу у вищі навчальні заклади, – перший заступник голови Волиньради

Завдяки незалежному оцінюванню та своїм знанням і вмінням тисячі юних українців, незалежно від соціального статусу та статків батьків, щорічно стають студентами престижних українських вузів. Тому ЗНО має бути!

Так відреагував на спроби «Слуг народу» зліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання перший заступник голови Волинської обласної ради, член ВО «Свобода» Юрій Поліщук.

«Пригадую, як наприкінці 1990-х років, коли я ще тільки розпочинав свій педагогічний шлях, учні 11 класу, майбутні медалісти, кинули фразу: «і толку з того, що ми гарно вчимось, все-одно в наших батьків немає грошей і зв’язків для вступу у вузи…». І мені стало дуже прикро, що навіть блискучі знання не гарантували кращим учням бюджетні місця.

Ситуація кардинально змінилась у 2007 році, коли з’явилося зовнішнє незалежне оцінювання. Як на мене, це одне з найкращих нововведень у нашій освіті за час існування незалежної України. В учнів з’явився стимул до навчання, а вчителі зрозуміли, що і їхня праця оцінюватиметься по-новому», – написав свободівець на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

Утім, як зауважує перший заступник голови Волиньради, з того часу постійно точиться боротьба за існування ЗНО.

«В 2013 році «не доброчесні» ректори на чолі з регіоналом Ківаловим намагалися просунути через Верховну Раду законопроект «Про вищу освіту», яким мали повернути вступні іспити до вузів. Але навіть за Януковича, через протести громадськості, влада не наважилася на такий крок.

Пригадую, тоді, будучи депутатом Ковельської районної ради, я ініціював звернення до Верховної ради про захист ЗНО (дивитись: Ковельські депутати – проти скасування ЗНО)», – робить екскурс у вже новітню історію Юрій Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Поліщук: Ідея має значення

Зі слів Юрія Поліщука, нині ситуація повторюється. На сполох першим забив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, який через соцмережі заявив, що йому стало відомо про плани влади скасувати незалежне оцінювання.

«Знаючи, що нинішня влада, здатна під коронавірусний шумок до всяких безглуздих експериментів і махінацій, такий варіант видається цілком реальним. Тим паче, що лобістів вистачає і сьогодні у Верховній раді.

Знаючи всі процедури ЗНО, я переконаний, що в рази простіше підхопити вірус у громадському транспорті чи в закладах торгівлі. ЗНО є найбільш контрольованою і безпечною процедурою в умовах карантину», – вважає посадовець Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконавча влада намагається перекласти карантинні проблеми на місцеве самоврядування, – посадовець Волиньради

«Я переконаний, що завдяки незалежному оцінюванню та своїм знанням і вмінням тисячі юних українців, незалежно від соціального статусу та статків батьків, щорічно стають студентами престижних українських вузів. Тому ЗНО має бути!

А для критиків незалежного оцінювання перефразую вислів про демократію відомого політика: «можливо, ЗНО – і не найдосконаліша форма вступу, однак кращої на сьогодні поки що не придумали», – резюмує Юрій Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Сушик: Працювали так, аби не було соромно перед майбутніми поколіннями

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити