image
 |  11 20 Серпня 2020 | 08:50

Анатолій Вітів: На Волинь прийшла команда абсолютно чужих осіб, які не розуміють ні проблем області, ні самих волинян

Добігає завершення поточна каденція Волинської облради. Її діяльність збіглася в часі з російською агресією та необхідністю реагувати на серйозні виклики для української державності. Потрібно визнати: ця обласна рада позиціонувала себе як суб’єкта, а не об’єкта політики. Хоча без труднощів не обійшлося. За цей період на Волині працювали три голови обласної державної адміністрації.

Про особливості роботи ради у 2015-2020 роках розповідає голова фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді Анатолій Вітів.

– Чергова п’ятирічна каденція Волинської облради завершується. Як ви оцінюєте її роботу?

– Я зараз не буду розповідати про відремонтовані дахи, амбулаторії, дороги та інші об’єкти соціальної інфраструктури. Інформацію про все це ви можете прочитати у щорічному звіті нашої фракції. Говоритиму про фундаментальні речі.

Для об’єктивного аналізу роботи Волинської обласної ради з 2015 року не варто забувати, з ким їй доводилося працювати. За цей час змінилося три голови Волинської обласної державної адміністрації. З кожним головою ОДА у Волинської облради були свої взаємини. За часів Володимира Гунчика та президентства Петра Порошенка обласна рада відчувала жорсткий тиск. Навіть відкривалися кримінальні справи проти депутатів. Але зовнішній тиск згуртовував. Рада приймала адекватні рішення, відстоювала власне бачення, була мобільною і досить дієвою.

Новий етап у роботі обласної ради розпочався у березні 2018 року з призначенням очільником обласної адміністрації Олександра Савченка. Перед ним стояло завдання переформатувати більшість в облраді під себе, змінити керівний склад ради та забезпечити хороший результат Порошенку на виборах президента у 2019 році. Але ні Савченко, ні Порошенко не могли збагнути одного: Волинь так просто не нагнути. Тим більше коли обласна рада відчула подих свободи після правління Бориса Клімчука і президенства Януковича. Після Революції гідності обласна рада змінилася, як і принципи та підходи. У підсумку Савченко свою місію провалив. Обласна рада продовжувала працювати і приймала багато правильних рішень, які йшли на користь громаді.

Останній період стартував після приходу на посаду голови ОДА Юрія Погуляйка. Напевно, ця адміністрація є найбільш бездарною у роботі за всю історію Волинської ОДА. Бо усі попередники Погуляйка мали хоча б якесь власне бачення розвитку області, програму, команду. А що є зараз? На Волинь прийшла команда абсолютно чужих осіб, які не розуміють ні проблем області, ні ментальності волинян. Ви пригадуєте у які скандали вплип ставленик Зеленського Погуляйко. Чиновники, яких він привів з собою, відверто хамили волинянам, сідали на корупційні схеми. Чого лише вартий скандал з колишнім начальником Департаменту соцполітики, який хотів обкласти підлеглих директорів комунальних установ даниною. Це спричинило відторгнення у суспільстві. Очевидно, що нова команда ОДА більше думає про те, як розбудувати нові схеми, а не розвивати область. Тому «Свобода» чітко наголосила: це керівництво Волинської ОДА треба відправляти у відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода» вважає, що облрада мала би висловити недовіру голові Волинської ОДА Погуляйку, – Юрій Поліщук

– Відомо, що у травні депутати Волинської обласної ради почали збір підписів для скликання позачергової сесії з метою розгляду питання висловлення недовіри Юрію Погуляйку. Але на вулиці вже кінець літа, а сесія так і не відбулася…

– Дійсно, така ініціатива має місце. Зареєстрований навіть проєкт рішення про звіт голови Волинської ОДА. Зразу скажу: позиція «Свободи» в цьому питанні однозначна. Провальний стиль роботи команди Погуляйка не дає йому ні морального, ні юридичного права керувати Волинню. Ми підтримуємо його відставку. Але рішення приймає вся обласна рада. Фракція «Свободи» має тільки сім депутатів. Щодо інших фракцій, то не всі виявилися готові підтримати звільнення Погуляйка. Можливо, їм не вистачає розуміння чи впевненості у власних силах, щоб піти на такий крок. Але він потрібний для Волині. Якщо ми хочемо у новий бюджетний рік увійти не з від’ємними цифрами. Бо наповнення обласного бюджету зараз катастрофічне. Ми не маємо чим навіть закрити половину обласних програм.

– Як Ви вважаєте, рішення щодо висловлення недовіри голові ОДА ще має шанси бути проголосованим?

– Проєкт рішення зареєстрований. Він буде винесений на найближчу сесію, яка, напевно, відбудеться у вересні. Якщо автор не зніме його з порядку денного. Але якщо питання буде розглядатися під час сесії, «Свобода» однозначно проголосує за недовіру Погуляйку. Інші фракції будуть самостійно визначати власну позицію.

– Чим, на вашу думку, робота Волинської обласної ради нинішнього скликання відрізняється від попередніх?

– Коли ми брали участь у виборчій кампанії 2015 року, то обіцяли виборцям кілька принципових речей. Серед них – збереження всього комунального майна у власності громади. Щоб після завершення нашої каденції не вийшло так, що окремі об’єкти комунальної власності перейшли у приватні руки чи були роздерибанені. Це зараз відбувається у Львівській області, де обласною радою заправляє партія Порошенка.

Ми поставили за мету змінити менеджмент комунальних установ. Поставити на керівні посади людей, які вміють і хочуть розвивати комунальні заклади, виводити їх на новий рівень. І нам це вдалося. Ще на початку роботи поточної обласної ради «Свобода» висунула вимогу: усі кадрові питання приймаються конкурсною комісією і затверджуються сесійним рішенням. Бо раніше було так, що попередній голова обласної ради призначав директорів комунальних підприємств фактично одноосібно, не зважаючи на їх фаховість та порядність. Зараз же створені конкурсні комісії, які дозволили відбирати кращих претендентів на посади. Час показав правильність таких підходів. Нове керівництво комунальних установ демонструє хороші результати роботи. Також за цієї каденції вдалося завершити об’єкт-довгобуд – перинатальний центр. Це – спільне досягнення усіх фракцій обласної ради.

Ще одне наше спільне досягнення – зміна підходів під час формування обласного бюджету. Раніше було прийнято, що обласна адміністрація спускала бюджет зверху на розгляд ради. А депутати просто голосували. За поточної каденції правила гри інакші. Обласна адміністрація подавала бюджет, а обласна рада, бюджетна комісія, керівники фракцій аналізували кожну статтю. Ми проводили бюджетні слухання, де розглядали аргументацію виділення коштів на ті чи інші цілі. І вже потім під час сесії ухвалювали остаточне рішення. Обласна рада з об’єкта політики стала суб’єктом, основним гравцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Управлінський безлад у Волинській ОДА триває і посилюється, - перший заступник голови облради Поліщук

– Але, напевно, не всіх цілей вдалося досягти. Що вважаєте основною невдачею цієї каденції?

– Через спротив адміністрації та недосконалість законодавчої бази нам не вдалося створити надійний фундамент для наповнення обласного бюджету: не запустили роботу комунального підприємства «Волиньприродресурс». За задумом, це підприємство мало стати одним з основних наповнювачів обласного бюджету. На жаль, влада у Києві не дає можливостей заробляти гроші на місцях, однак радо перекладає на обласний рівень вирішення багатьох проблем, позбавляючи регіони фінансової бази. До речі, створення «Волиньприродресурсу» блокувалося як за часів Порошенка, так і у часи Зеленського. Підозрюю, що причина цього – «вічний міністр» Аваков.

– А для чого тоді обласна державна адміністрація? Хіба вона не має дбати про наповнення бюджету Волині?

– Мала б. Але не дбає. За останні 5 років в область не прийшов жодний крупний інвестор. В результаті десятки тисячі волинян змушені шукати роботу і можливості заробити за межами рідного краю. Мені здається, що чиновники більше дбають про те, як заробити на тендерах і пролобіювати певний бізнес, ніж про те, як забезпечити розвиток регіону. Ось останній приклад. Держава виділила великі гроші на ремонт доріг. А наш новий голова ОДА завів на Волинь донецькі фірми, які їх ремонтують. В результаті податки опиняться поза бюджетом області – на Донбасі. Хтось добре заробляє на цьому. В мене питання: на кого працює Юрій Погуляйко? На своїх донецько-луганських друзів чи на громаду Волині?

– 2020 рік став роком серйозних випробувань: пандемія коронавірусу, економічна криза, політична нестабільність. Як ви оцінюєте роботу Волинської ОДА в нових умовах?

– Вважаю, що обласна адміністрація повністю не справилася з викликами. Як і центральна влада на чолі з Зеленським. Пригадуєте, як уряд виділив великі гроші на боротьбу з коронавірусом? А потім частина цих коштів пішли на підрозділи поліції Авакова чи на інші цілі, які не мають нічого спільного з коронавірусом. Коли розпочалася пандемія, немічність влади в центрі та в області проявилася з усією очевидністю. Довелося обласній раді, а також іншим місцевим радам збиратися в екстреному порядку та виділяти гроші на боротьбу з коронавірусом. Особливо відзначився Луцьк, який виділив десятки мільйонів гривень власного бюджету на боротьбу з пандемією. Гроші з місцевих бюджетів та пожертв місцевого бізнесу частково закрили шалені провали ЗЕ-команди. Хаосу і неконтрольованості вдалося уникнути.

– Наскільки я пригадую, ще з часів Бориса Клімчука щотижня у Волинській ОДА проводилися оперативні наради за участю ЗМІ. Однак, з приходом Юрія Погуляйка ця традиція порушилася…

– Ця обласна адміністрація демонструє мінімум публічності. Які рішення приймає Юрій Погуляйко і чи в принципі він їх приймає – невідомо. Це найбільш закрита обласна адміністрація всіх часів, яка не спілкується з журналістами та уникає їх. Ховається від суспільства за новими дверима і гратами на вікнах. Вона навіть не спілкується з депутатами. Волинська ОДА живе у власному вигаданому світі. В цьому її трагедія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В офісі Зеленського – новий конфуз: Волинь назвали Луцькою областю

– На початку липня Волинь відвідав Зеленський. Які ваші враження від візиту гаранта?

– Ніякі. Чесно кажучи, це не було схоже на візит глави держави. Більше нагадувало екскурсію пересічної недалекої людини. У пам’яті лучан візит Зеленського асоціюється з його селфі біля вежі Луцького замку з купюрою у 200 гривень в руці. Хіба для цього ми обирали президента, щоб він їздив країною та робив селфі? А де його реальна допомога області? Де стратегія розвитку краю? Думаю, з кожним днем Зеленський прозріває, що він сів не у той потяг. Він сам не сприймає себе як президент незалежної країни, в якої є безліч зовнішніх і внутрішніх загроз. У Зеленського відсутні психологічна стійкість, досвід та широта мислення, щоб відповідати посаді президента. Я не виключаю, що Зеленський зараз думає, як вдало зійти зі сцени.

– Липень 2020 року увійде в історію Луцька так званим автобусним терактом. Що думаєте про цю непересічну подію?

– Дозволю собі пожартувати: який президент, такий і теракт. Мені цей теракт більше нагадує постановку поганих режисерів 95 Кварталу. Всі ми бачили як терорист вийшов з автобусу і чекав півтори хвилини, поки хтось прийде його арештувати. Чи може він зробив це для того, аби міністр Аваков зумів пропіаритися як видатний борець з тероризмом?

– У чому, на Вашу думку, запорука, успішного розвитку Волині?

– Розвиток Волині тісно пов’язаний з розвитком всієї України. В нашому уряді немає професійної порядної команди, яка здатна мислити на перспективу і виокремлювати правильні пріоритети. А також доводити їх до логічного завершення. Ми живемо у світі, який дуже швидко змінюється. Ніхто не буде чекати, поки наша влада перебуває у фазі напівсну або взагалі бездіє. Волинь, як частина України, має безліч унікальних характеристик, які можуть зробити її багатою і заможною, створити нові робочі місця. Але, на жаль, в Україні не має ефективної патріотичної влади, яка не на словах, а на ділі дбає про самодостатність і фінансову спроможність місцевих громад. Ось в цьому наша основна проблема.

Спілкувався Петро Герасименко  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк – випадкова помилка? Черговий ляп від Погуляйка

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити