image
 |  0 26 Червня 2021 | 10:41

Андрій Білан: Поступово життя повертається у древнє серце Луцька

Андрій Білан – депутат Луцької міськради від ВО «Свобода». Ініціативний, відкритий до спілкування, безпосередній та патріот свого міста. Значну увагу Андрій приділяє проблемам та розвитку історичної частини Луцька. Адже усі роки його життя пов’язані зі Старим містом. У розмові депутат ділиться враженнями про роботу та розмірковує над актуальними проблемами туристичного потенціалу Луцька.

- Понад півроку працює Луцька міськрада нового скликання. Чи швидко вам вдалося включитися у роботу?

- Початок роботи нової каденції видався продуктивним. Я вже був депутатом міської ради. Тому швидко включився у роботу. Коли знаєш специфіку депутатської діяльності, внутрішню політичну кухню, алгоритм прийняття рішень, працюється продуктивніше та оперативніше. Можна краще розставляти пріоритети і досягати результату. У цій каденції працюю у земельній комісії. Для мене це частково новий досвід. Але також стимул до розвитку. Фракція ВО «Свобода» теж демонструє активну позицію. Наші депутати кожної сесії виступають з актуальних питань. Готують запити, звернення, проєкти рішень, спілкуються з лучанами. Приємно бути членом згуртованої справжньої команди.

Фракція ВО «Свобода» у Луцькій міській раді.

- З якими проблемами найчастіше звертаються люди?

- У першу чергу людей турбує те, з чим вони стикаються щодня. Це стан прибудинкових територій, доріг, освітлення. Були й звернення щодо облаштування зелених зон. Мешканці сіл, які приєдналися до міста, зверталися щодо поганої роботи громадського транспорту та запитували, коли запрацюють відділи ЦНАПу на місцях. Серед останніх питань – відсутність гарячої води у місті через незграбні дії уряду та «Нафтогазу». Це певно вперше у 21-му столітті лучани зустрічають літо без гарячої води.

- Що вже вдалося вирішити?

- Цього року розпочала діяти програма «Автентичний Луцьк». На початкову реалізацію виділено кошти у сумі 250 тисяч гривень. У її рамках здійснять реставрацію дверей на вулицях Лесі Українки, Словацького і Кривий Вал. Пізніше планується реставрація фасадів історичних будинків. Здійснюється ремонт дитсадків: від фасаду і актового залу до встановлення теплої підлоги. Розпочалися роботи з облаштування спортивного майданчика у дворі будинку по вулиці Шевченка, 37а. Також вирішується чимало дрібних питань, з якими постійно звертаються люди.

 

Проведення поточного ремонту дитячого майданчика по вулиці Шевченка, 37а.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьку потрібно взяти ініціативу збереження та реставрації історичних пам'яток у cвої руки, - депутат

- Ви з дитячих років мешкаєте на території Старого міста. Пам'ятаєте, якою була історична частина Луцька 10-20 років тому?

- Це був напівмертвий район міста, де життя завмирало. Не було чути кроків туристів. Історичні пам’ятки перебували у похмурому занедбаному стані. У людини, яка вперше потрапила у Старе місто, складалося враження, що вона перебуває не в туристичному серці столиці Волині, а у маленькому депресивному райцентрі.

Під час весняної толоки поблизу Луцького замку.

- Зараз ситуація змінилася?

- Безперечно. Останнім часом міська влада почала приділяти значну увагу цій частині міста. У цьому є заслуга і депутатів, які в буквальному сенсі закидали запитами та зверненнями чиновників щодо стану історичної частини Луцька. І, в першу чергу, активної громадськості, яка хоче бачити Луцьк одним з туристичних центрів України.

Поточний ремонт пішохідного тротуару по вулиці Братковського. 

- Які позитивні зміни відбуваються у Старому місті?

- Розпочалася реставрація фасадів будинків, наведення ладу з парковками, ремонт вулиць. Облаштовані сходи на вулиці Братковсього,1 та перекладена шашка-трилінка. Цього року планується реконструкція вулиці Драгоманова. Освітлено вулицю Данила Галицького та Ковельську. Облаштовано нічну підсвітку Лютеранської кірхи. У планах – підсвітка інших історичних об’єктів. Активно ведуться реставраційні роботи у вежі Чарторийських та монастирі єзуїтів. Відкрито багато невідомих підземних ходів, які, безперечно, стануть туристичною родзинкою міста. Система підземель у Луцьку – одна з найбільших в Україні. Їх потенціал досі не розкритий. Думаю, попереду нас чекає багато відкриттів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати одного топ-менеджера «Укрзалізниці» вистачить на утримання дитячої залізниці у Луцьку, - депутат

Незабаром у Старому місті з’являться відеокамери, що збільшить рівень безпеки на вулицях. Почали з’являтися нові заклади, будуються будинки. Поступово життя повертається у древнє серце Луцька. Крім того, Старе місто з’єднали з Центральним парком окремою доріжкою, яка стала одним з улюблених місць для вечірніх прогулянок.

- Але у Луцьку є історичні будівлі у приватній власності, які перебувають в занедбаному стані не один десяток років. Що робити з ними?

- Якщо власник не доглядає за історичною пам’яткою, варто передбачити її викуп у комунальну власність. Законодавчо така можливість існує. Питання – у політичній волі на місцях. Вважаю, що це – хороша ініціатива, яка вимагає доопрацювання. Якби місто викупило кілька архітектурних пам’яток і привело їх до належного стану, це значно б підняло туристичну привабливість Луцька.

Відновлення фасаду занедбаного будинку в історичній частину Луцька.

- У лучан були великі сподівання щодо реставрації мурів Луцького замку. Але, очевидно, з цією ідеєю доведеться попрощатися. Що сталося?

- Анонсована Зеленським «велика» реставрація Луцького замку відміняється. Мало того, жодний історичний об'єкт з Волині не буде цього року брати участь у програмі "великої реставрації". Таке рішення ухвалив «слуга народу» міністр культури Олександр Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк – на порозі революції громадського транспорту, – депутат Андрій Білан

Серед сотні проєктів Луцький замок потрапив у десятку перших загальноукраїнського рейтингу. Однак, волинські історичні пам'ятки не викликали ентузіазму у посадовців. Натомість у Мінкульті сформували новий список на реставрацію з 22 об’єктів. Розпіарена «слугами народу» «велика» реставрація на Волині скасовується, так і не розпочавшись. Очевидно, рішення урядовців упереджене та продиктоване суб'єктивними мотивами. Волинська влада та дирекція історичного заповідника повели себе млява і не змогли пролобіювати важливість реставрації валів Луцького замку. Це серйозний удар по туристичному іміджу Волині. Шкода, що в заручниках чиновницьких трюків опинилася вся область.

- Що вас надихає долати труднощі та досягти поставлених цілей?

- Почуття обов’язку перед людьми, лучанами. Приємно бачити позитивні результати. Чути вдячність від людей. Допомагати. Спостерігати зміни у місті. Хоча не завжди вони відбуваються так швидко, як того б хотілося. Звісно, не завжди все вдається. Іноді за день потрібно витратити багато емоцій. Повертаєшся додому дуже стомленим. Добре, що поруч є близькі люди, сім’я, де відпочиваєш психологічно та відновлюєш свої сили. І це стимулює рухатися вперед.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити