image
 |  11 28 Травня 2021 | 08:16

Депутати Волиньради відреагували на перехоплення літака та арешти опозиціонерів у Білорусі

Депутати Волинської обласної ради прийняли "Звернення депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України щодо ситуації у Республіці Білорусь, яка склалась у зв’язку з перехопленням цивільного літака у повітряному просторі країни та подальшим арештом опозиційного журналіста Романа Протасевича".

Про це зокрема йшлося під час сесійного засідання Волиньради 27 травня.

Варто зауважити, що протягом сесії сам текст Звернення узгоджувався, для чого рада навіть створила редакційну комісію з представників різних фракцій. Проте до завершення сесії текст Звернення був узгоджений і проголосований практично одностайно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада підтримала звернення щодо заборони ОПЗЖ та «Партії Шарія»

Нижче наводимо зміст звернення обранців Волинської громади щодо ситуації у Білорусі.

"Ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Вас щодо безпрецедентної ситуації в Республіці Білорусь, яка склалася у зв’язку з перехопленням цивільного літака у повітряному просторі цієї країни і подальшим арештом опозиційного журналіста Романа Протасевича та інших осіб, і яка несе реальну загрозу європейським демократичним цінностям.

Такі дії, вчинені за наказом самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, є нічим іншим, як повітряним піратством. Посадити пасажирський літак під загрозою збиття – це безпрецедентне порушення усіх можливих міжнародних норм та законів.

Вважаємо, що Білорусь має негайно відпустити на волю опозиційного журналіста Романа Протасевича, «вина» якого полягає лише у відстоюванні демократичних принципів і цінностей, зокрема – права опозиції мати відмінну думку та права на протест. Тим часом репресії, що розгорнулися проти опозиціонерів в Білорусі, фактично ставлять Лукашенка поза законом у цивілізованому світі та Україні.

Після ситуації з літаком компанії Ryanair можна з упевненістю говорити, що кордон Білорусі перетворюється на «червону лінію» в геополітиці. І реакція багатьох цивілізованих країн щодо заборони польотів білоруської авіакомпанії «Белавіа» у повітряному просторі Євросоюзу та використання повітряного простору Республіки Білорусь для інших держав – цьому підтвердження.

Для України важливо тверезо оцінювати ситуацію і дати адекватну оцінку цим подіям, які не варто сприймати як окремий інцидент. На жаль, це – системна позиція невизнаної світом диктаторської влади Лукашенка, яка доводить, що опозиційні представники Республіки Білорусі сьогодні знаходяться під реальною загрозою і можуть стати наступними жертвами тоталітарного режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада – проти відновлення імпорту газу та електрики з Росії

У зв’язку з цим, ми, депутати Волинської області, вимагаємо:

– запровадити персональні санкції стосовно натхненників та виконавців злочину з перехоплення цивільного літака у повітряному просторі Республіки Білорусь та подальшого арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича та інших осіб;

– прийняти постанову з вимогою негайного звільнення Романа Протасевича та інших політв’язнів режиму Лукашенка;

– негайно припинити закупівлю товарів та послуг, вироблених у Білорусі – як на державних, так і на формально приватних підприємствах, що пов’язані з підсанкційними офіційними особами Білорусі; адже кожна сплачена гривня чи євро – це ув’язнення й тортури білоруських громадян за намагання жити у демократичній державі, вільній від КДБ та диктаторів;

– посилити роботу українських спецслужб для нейтралізації загроз задля життя і здоров’я опонентів білоруської тиранії, які знайшли притулок в Україні.

Ми, депутати Волинської обласної ради, переконані, що згуртована Європа, з її розмаїтою палітрою країн, етносів, культур – перебуватиме у безпеці лише тоді, коли на її території не буде місця фашизму, нацизму, популізму та диктаторам", - йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада хоче кримінальної відповідальності за колабораціонізм

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити