image
 |  7 22 Грудня 2019 | 23:45

Фігуpант кримінальної справи з розкрадання коштів часів Януковича став спонсором «Слуги наpоду»

За рік з судового реєстру зникло понад 230 тисяч документів.

Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на «Слідство.інфо» і дані аналітичної системи Youcontrol.

З судового реєстру зникла ухвала по кримінальній справі розкраданням коштів злочинним угрупуванням за участі керівництва країни часів президента Віктора Януковича, де фігурувало ПП «Віста спейс». Ухвалу вилучили за постановою слідчого. А «Віста спейс» увійшла до списку спонсорів партії «Слуга народу», якій перерахувала 3,20 мільйона гривень.

Упродовж 2018 року з відкритого доступу в державному реєстрі судових рішень прибрали майже 230 тисяч документів, які стосуються кримінальних, адміністративних, цивільних і господарських справ.

З 2006 року всі ухвалені українськими судами документи (окрім Конституційного суду) вносяться до реєстру, систему наповнюють працівники кожного суду та оператори реєстру. А сама електронна база перебуває під контролем Державної судової адміністрації.

У судовий реєстр мають вноситися всі ухвали. Однак закон дозволяє не показувати зміст судового документу, якщо засідання відбулося у закритому режимі. Тоді в реєстрі відображають номер та дату документу, але сам текст не показують.

Трапляються й інші випадки, коли судові ухвали з’являються у реєстрі, а потім зникають. Як з «Віста спейс».

Закон «Про доступ до судових рішень» дозволяє не публікувати за клопотанням правоохоронців документи лише якщо йдеться обшуки житла чи розшукові дії.

Утім, вони повинні з’являтися у публічному доступі через рік.

Серед лідерів з видалення документів, як показала система, місто Київ. З відкритого реєстру зникло майже 50 тисяч документів, ухвалених столичними судами. Чимало судових рішень минулоріч вилучили також у Дніпропетровській області — близько 20 тисяч та на Одещині — майже 18 тисяч.

За вилучення інформації з реєстру посадовець несе лише адміністративну відповідальність — штраф від 10 до 17 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слуга народу» виявився пов'язаний з тітушками: скандальні дані

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити