image
 |  7 14 Липня 2019 | 09:21

Індекс "Біг мака": курс гривні до долара має становити 9,93 грн

Видання The Economist оприлюднило оновлені дані по рейтингу світових валют: так званий індекс "Біг Маку". Згідно з результатами, вартість гривні недооцінена на 61,3%, а реальний курс купівельної спроможності повинен бути в розмірі 9,93 гривні за долар, констатує dt.ua.

На початку року за індексом "Біг Мака" українська валюта була недооцінена на 65,2%. 

Найвищий відсоток недооцінки курсу гривні було зафіксовано на початку 2015 року – 74,9%, а найнижчий – у середині 2008 року – 33%. Цікаво, що починаючи з 2004 року "Біг Мак" тільки дорожчав, крім 2012 року – тоді в січні він коштував 17 гривень, а в липні – 15. Найбільший стрибок ціни на бургер стався в 2015 році – "Біг Мак" за півроку подорожчав на 15 грн. У січні він коштував 19 гривень, а вже в липні 34.

На початку 2018 року гривню недооцінили на 69%. Офіційний курс був 28.71, а за індексом – 8,9. "Біг Мак" коштував 47 грн. У середині року українська валюта була недооцінена на 65,4%. За індексом "Біг Мака" курс гривні повинен був складати 9,06 при фактичному у 26,2 грн за дол. Бургер коштував 50 грн.

Індекс "Біг Мак" заснований на теорії паритету купівельної спроможності, який передбачає, що в довгостроковій перспективі обмінні курси повинні рухатися в напрямку курсу, який зрівняв би ціни на ідентичний кошик товарів і послуг (в даному випадку, бургер) в будь-яких двох країнах.

Індекс "Біг Мака” дозволяє оцінити купівельну спроможність валюти, виходячи з вартості гамбургера бігмак в мережі McDonald`s. Він ґрунтується на тому, що список інгредієнтів, з яких виготовляється традиційний гамбургер, однаковий для всіх країн, де присутні ресторани мережі. Відповідно до теорії про паритет купівельної спроможності валют в ідеальних умовах на одну і ту ж суму, переведена в іншу валюту на підставі обмінного курсу, в будь-якій країні світу можна купити однаковий обсяг товарів. Таким чином, різниця у вартості бігмака в різних країнах буде демонструвати недооціненість тієї чи іншої валюти.

Плюс індекса "Біг Мака” - універсальність: ресторани McDonald`s є в більшості країн світу; бургери виробляються з місцевої сировини, що знижує залежність від цін на імпорт.

Оцінка вартості валют на основі паритету купівельної спроможності - це один з можливих способів, але адекватно працювати він може, коли мова йде про країни, які перебувають в рівних економічних умовах - перш за все це стосується умов оплати праці та митних зборів.

Аргумент щодо виробництва з місцевої сировини також вимагає коригування: навіть фермерська продукція залежить від зміни цін на імпорт - як мінімум, це стосується обладнання.

Є кілька пародійних індексів, що підкреслюють неадекватність «бігмакономіки»: в 2011 році Financial Times склала «індекс чорної тріски», страви, що подається в мережі з 38 преміум-ресторанів Nobu, за яким рубль виявився переоцінений на 150%.

Чим бідніша країна, чим нижчий в ній рівень оплати праці, тим більше «недооціненою» з точки зору індексу виглядає національна валюта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молодий підприємець поділився секретами успішного бізнесу на Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити