image
 |  4 29 Січня 2021 | 20:18

Ковельська «Свобода» зірвала фінансову оборудку на сесії міськради: як це було?

Депутати з фракції ВО «Свобода» під час сесії Ковельської міської ради наполягли на обговоренні питання «Про надання дозволу підприємству теплових мереж «Ковельтепло» на одержання фінансового лізингу» і цим зірвали хитру фінансову оборудку, яку спритні ділки намагалися «провернути», прикрившись колективним рішенням міскради.

Про те, як це було? – розповідають журналісти Ковель Медіа.

Оголошене міським головою Ігорем Чайкою до розгляду «питання порядку денного під номером вісімнадцять», на перший погляд, не віщувало проблеми. Тут і голова постійної комісії з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів Андрій Мілінчук («Слуга народу») традиційно запропонував підтримати «за основу і в цілому».

Однак, вже оголошену головуючим процедуру початку голосування зупинила репліка одного з депутатів.

"Почекайте, прошу слова!" – наполягав на обговоренні проєкту рішення «Про надання дозволу підприємству теплових мереж «Ковельтепло» на одержання фінансового лізингу» депутат міськради Валерій Черняков (ВО «Свобода»).

"А що, там є правки?" – не вгавав Андрій Мілінчук.

"Треба обговорити. Де керівник «Ковельтепло», який мав на сесії розказати? Бо те, що він розповідав на комісії «ні в які ворота не влазить». Питається: двадцять два мільйона – ніхто не говорить де вони будуть братися. «В якомусь банку» – в якому банку?! «Я не знаю в якому, пока не скажу». Котли без ніякого тендера. «Буде банк закупляти». Це дуже «цікава» розтрата може бути – корупційна складова, можна так сказати! Все має бути чітко розписано", – обстоював свої аргументи «свободівець».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати не дозволили «Ковельтеплу» одержати непрозорий фінансовий лізинг

"В рішенні все чітко розписано", – обернувшись, тицьнула Чернякову проєктом рішення депутат Альбіна Дяків («За майбутнє»).

"Нічого там чітко не розписано. По-перше: ціна котлів, які мають бути? Мені говорять: «в 2012 році була сто тисяч. Зараз, ми не знаємо", – апелював Валерій Черняков.

"Так вони на тендер виставляють", – втрутилася в дискусію депутат Віра Федосюк («Батьківщина»).

"Немає тендеру! Сказав Бойко [Володимир Бойко – директор ПТМ «Ковельтепло»], що це банк буде сам закупляти ці котли", – категорично заперечив екс-секретарці міськради Черняков.

Немов за інструкцією Андрія Мілінчука, головуючий Ігор Чайка запросив для довідки начальницю відділу по управлінню майном комунальної власності Вікторію Васінович.

"Володимир Іванович озвучив на комісії, що будуть придбаватися дані засоби за кошти підприємства. Як бачите, строк лізингу – 60 місяців, впродовж яких поетапно буде оплачуватися самим підприємством. Банк буде закупляти дане обладнання, воно не буде власністю «Ковельтепла», а буде власністю банку до моменту повного погашення даної суми впродовж п’яти років за кошти підприємства", – стала переповідати Вікторія Васінович.

"Так чий буде котел?" – поцікавився у доповідачки депутат Микола Печенюк («Сила і Честь»).

"Після закінчення терміну дії договору фінансового лізингу забезпечити передачу обладнання, яке є предметом лізингу, Підприємству теплових мереж «Ковельтепло» на праві повного господарського відання, – у відповідь зачитала Васінович.

"Хто має обирати, який саме буде банк? «Ковельтепло»? Ми запитували, який банк. Натомість він [Володимир Бойко] сказав, що не коректно про це говорити. Ми даємо дозвіл, не знаючи під що ми даємо дозвіл! – продовжував виясняти непрозорі обставини Валерій Черняков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині судитимуть злочинну групу (ФОТО)

"Я думаю, підприємство зацікавлене отримати найкращі умови", – долучився до розмови міський голова Ігор Чайка.

"Ігор Леонтійович, є люди, які хочуть отримати «кращі умови», а є люди, які хочуть з того щось «поімєть». Розумієте? Якщо нам говорили, що один котел має коштувати сто тисяч євро, то три котли мають коштувати дев’ять мільйонів [гривень]. Беруть двадцять два! На що двадцять два? І в той час, по УКБ [Управління капітального будівництва] ще півтора мільйона виділяється на реконструкцію тієї котельні по Володимирській. І ми ще двадцять два даємо. Це дуже серйозне питання. І так просто «на ура». Діло в тому, що потім вони будуть піднімати людям розцінки на тепло. Пропозиція – проєкт рішення зняти на доопрацювання", – відреагував Черняков.

"Це серйозна сума і треба серйозно до питання підійти. Треба тридцять процентів [авансового платежу] – сім мільйонів треба заплатити. Шість шістсот. Значить «Ковельтепло» в нас не дотаційна «фірма», заробляє! Попередня каденція давала [кошти] там крана, техніку купити, а тут, дивіться, сім мільйонів появилося! І ми, просто, не знаємо… В мене є пропозиція аби пан Бойко відзвітував по своїй «фірмі»: скільки коштів, скільки чого. А то так: люди скаржаться, що кватирки відчиняють, бо в помешканнях жарко і ніхто не контролює. Я радий, що в них є сім мільйонів. Лише нехай відзвітують за свою трудову діяльність. Хоча б за три останніх роки", – підтримав колегу Микола Печенюк.

По завершенні обговорення головуючий поставив проєкт рішення на голосування «за основу і в цілому».

"Рішення не прийнято", – дивлячись на монітор, із ледь відчутним здивуванням оголосив Ігор Чайка.

Проголосували «За» проєкт рішення лише 17 депутатів із 27, які брали участь у волевиявленні.

Микола Печенюк, вглядаючись у рядки на демонстраційному табло, порекомендував спеціалістам секретаріату «пустити графу» помаленьку, аби бачити, хто з нас «несознатєльний», а хто «за».

Допоки звучали сигнали таймера обрахунку голосів, він вголос розмірковував, що в подібних сумнівних обставинах спритники можуть заробити на новенького «Мерседеса».

"А чого це ви так оцінюєте, хто «сознатєльний», хто ні? Не маєте права!" – гостро зреагувала на репліку депутатка Світлана Верчук («Європейська солідарність»).

"Маю!" – категорично підвів риску Печенюк.

Цим і завершився, по суті, розгляд депутатським корпусом скандального питання, по якому обранці перейшли до «Різного».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку вшанували героїв Крут (ФОТО)

Варто зауважити, що в гострій полеміці дивним чином не брав участі голова комісії з питань планування, бюджету і фінансів міської ради Олег Уніга («Слуга народу»). Адже саме він, колишній кандидат на посаду міського голови, на початку пленарного засідання запропонував включити до порядку денного сесії, як невідкладний, цей, м’яко кажучи, дискусійний проєкт.

При цьому, ініціатори багатомільйонної оборудки дуже вже поспішали: проєкт рішення «Про надання дозволу підприємству теплових мереж «Ковельтепло» на одержання фінансового лізингу» був зареєстрований і розміщений на офіційному сайті міської ради в самісінький переддень засідання.

За повідомленням офіційного сайту міської громади, «склад ради оновлено більш як на 70 відсотків»: з тридцяти восьми депутатів нового складу Ковельської міської ради лише дев’ять народних обранців були переобраними з числа попередньої каденції.

Чи не на цьому ґрунтувався розрахунок, що недосвідчена в чиновницьких «пасьянсах» депутатська більшість, втомлена понад чотиригодинним марафоном пленарного засідання, автоматично проголосує за самий крайній із внесених на розгляд проєктів?

Організатори, вочевидь, не врахували, що в недалекому минулому їх колега Валерій Черняков – досвідчений «гравець» політичної «Прем’єр-ліги» – народний депутат Верховної Ради України VII скликання, член Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, голова Державного агентства лісових ресурсів України, а нині – очільник фракції ВО «Свобода» у міській раді.

В кулуарах міської ради по закінченні сесійного засідання депутат прокоментував журналісту «Ковель медіа» власну позицію з даного питання.

"Насамперед, хочу заявити, що відсутність на пленарному засіданні міської ради ініціатора розгляду питання вартістю в двадцять два мільйона гривень, директора ПТМ «Ковельтепло» Володимира Бойка є, як мінімум, неповагою до найвищого представницького органу міської громади! Крім того, поданий проєкт рішення в тексті містив неоднозначні трактування, як то «в одному з банків», «не більше» процентів річних тощо, які об’єктивно створюють передумови до зловживань", – сказав Валерій Черняков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковельська «Свобода» повезла на Схід подарунки українським захисникам (ФОТО)

За його словами, в істотних умовах, які сьогодні пропонували затвердити раді в якості лізингових платежів зазначалися лише «авансовий платіж – до 30%», «відсоткова ставка за користування лізингом – не більше 14% річних у гривнях» та «щомісячна комісія за управління кредитними коштами в частині обслуговування рахунку за операцією фінансового лізингу, що наданий суб’єктам господарювання – не більше 0,2% щомісячно від суми фінансування» – і все.

Валерій Черняков дивується, чому в істотні умови договору не потрапили такі складові лізингових платежів, як «винагорода лізингодавцю за отримане у лізинг майно» чи «інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов’язані з виконанням договору лізингу» адже вони прямо випливають із Закону України «Про фінансовий лізинг»?!

Натомість депутатам запропонували проєктом рішення норму «надати право директору Підприємства теплових мереж «Ковельтепло» Бойку В.І. самостійно узгодити інші істотні умови»!

"Інші істотні умови, про які депутати навіть не в курсі! Переконаний, що дати відповідь на питання: чи є така «пільга» керівнику комунального підприємства потенційно корупційною, так як відкриває широкі можливості до маніпуляцій та зловживань в частині лізингових платежів по потенційному договору, читачі вашого інтернет-видання зуміють самі. Вона – очевидна", – говорить Валерій Черняков.

Також він підтримує пропозицію колеги-депутата Миколи Печенюка про проведення аудиту підприємства «Ковельтепло». В умовах галопуючого зростання тарифів на комунальні послуги результати фінансово-господарської діяльності комунального підприємства викликають серйозне занепокоєння.

Адже буквально нещодавно стало відомо, що Господарський суд Волинської області вирішив стягнути з ПТМ «Ковельтепло» на користь «Нафтогазу України» пеню, 3% річних, інфляційні втрати та витрати по сплаті судового збору – всього 1 мільйон 846 тисяч 440 гривень 60 копійок. Загалом, станом на 01 січня 2021 року, заборгованість ПТМ «Ковельтепло» перед АТ «НАК «Нафтогаз України» за постачання природного газу становить 14 мільйонів 246,3 тис. гривень.

"А керівництво, можливо, ще й премії за подібні «успіхи» нараховує, які оплачуються в складі тарифів населенням?", – роблять висновки журналісти Ковель Медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські бойовики обстріляли ЗСУ «вогами» з безпілотника, поранили двох бійців

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити