image
 |  4 5 Серпня 2021 | 21:06

Люди почали запасатися олією, скоро вона буде по 100 гривень?

Із початку року в Україні найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія та цукор, за даними Держстату. Зокрема, літр олії в грудні минулого року в середньому коштував 42,07 грн. У лютому 2021-го вартість зросла до 47,55, квітні — 58,05 грн, червні — 64,95.

Про це пише gazeta.

На Центральному ринку в Полтаві працюють п'ять точок із олією на розлив. Два старі кіоски, пофарбовані синьою фарбою, розташовані неподалік від овочевих рядів. Віконце продавця заклеєне прозорою плівкою, на прилавку у пластикових пляшках різного розміру і кольору виставлена олія. Етикеток немає. На нерівних шматках від картонних ящиків написані ціни: сиродавка – 56 грн за 1 л, запашна – 60 грн. Оптом від 5 л – 50 грн, рафінована "Олейна" – 56 грн.

"Оце пахуча олія, оце для жарки. Це ще старий урожай. Люди беруть потроху. Молодьож по супермаркетах скупляється. Пенсіонери на ринок ідуть. Я беру собі всяку. Оця сиродавлена не вигорає. А запашну гарно в салат додати. Ідіть у сусідній кіоск, там хазяйка. Вона вам усе розповість", - каже продавчиня, визираючи з-під захисної плівки на вікні. Просить не фотографувати її товар. Вибігає з кіоска, прибирає цінники.

У кіоску поруч продавчиня розмовляє неохоче.

"Це не наша олія. Я реалізатор. Жарена олія по 60 гривень, рафінована - 54. Виробник - Полтавська олійниця. Фермерів на цьому ринку нема. Є люди, які привозять насіння соняшника на олійницю в Полтаві. Міняють на олію і буває, що продають, - розповідає продавчиня, імені не каже. - Люди зараз більше купують олію в магазинах. Там фасована, з етикетками. Без запаху. Але третина людей іде на ринок. Мої покупці – в основному пенсіонерки і трішки молодь, яка з дитинства звикла ходити на базар. Бабусі ідуть сюди, бо це ж типу натуральне, з олійниці. Пахне сємочкою сирою. Ось буде олія ще дорожча через погоду. Соняшники то цвітуть, але насінню потрібна волога. Не буде олії, бо насіння не наливається".

Біля входу в критий ринок на бетонному столі жінка виставляє банки з медом.

"Раніше фермери тут продавали свою олію, зараз уже таких нема. Це знову буде неурожай. Ось пасічник возив бджіл на поле, то казав що соняшник низенький і сохне", - зауважує вона.

Усередині три торгові місця з олією. Перед 69-річною Олександрою Шупою на столі стоїть три відра, пластикові пляшки з однаковими кришками.

"У мене є і розливна олія, і запечатана - всяка. Оця із Опішні та Кирило-Ганнівки. Привозять мені її фермери. Я сама підприємець, тільки торгую. Оця розливна олія коштує 56 гривень за літр. Якщо люди купують 5 літрів, то віддаю по 53 гривні. А два літри по 55. Є ось запечатана рафінована по такій же ціні. Вона трішки подешевшала. Та не на довго, знову буде дорожчати на днях", - каже Олександра Петрівна.

"Грошей треба їм багато, не наїдаються, – додає полтавка Євдокія Козуб. Просить продавчиню налити запашної олії в пів літрову пляшку. Олександра Петрівна набирає її мірною кружкою, наливає через лійку.

"Олія буде тільки дорожать, - продовжує Олександра Шупа. - Вже треба урожай соняшника збирати, а воно ще не виросло, кажуть. Соняшники якісь малі стоять. Я бачила по телевізору, що буде олія осінню по 100 гривень. Деякі люди вже почали запасатися нею. Ставлять у погріб. Але на трилітрову банку треба кидати столову ложку солі та 5 квасолин, щоб не старіла. Бо домашня олія видихається і псується швидко. А якщо кинути сіль і квасолю, то і рік стоятиме, як свіже".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти в Криму збираються вирубити 7,8 тисячі червонокнижних дерев заради побудови траси

Олександра Шупа 30 років продає на ринку олію.

"Як доживу, то 10 грудня буде мені 70 років, - сміється. - 10 років знадвору торгувала. Тоді директор усіх нас загнав сюди. Раніше було два ряди з олією. Тепер залишилися торгувати Лєна, Ніна і я. На ринку нема домашньої олії. Привозять зі всяких олійниць".

Каже, що люди частіше купують олію для салатів.

"Беруть запашну і сиродавлену. Перша для салатів, інша – для смаження. Колись підійшов чоловік і каже: ви мені понравилися, в біленькому стоїте. Купив півтора літра запашної олії на подарунок родичам у Грузію. Казав, що там такої нема. У мене беруть і на Київ, і на Москву, Білорусь, Польщу, в Полтугалію. Один дядько спеціально приїжджає з Києва по олію. Моя пахне на весь базар, тому її всі просять", - додає продавчиня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити