image
 |  4 17 Січня 2021 | 11:30

МВФ не погодив зниження ціни на газ в Україні, – джерело

Під час проведення консультацій з МВФ Україна не отримала погодження на зниження ціни на газ для населення.

Про це УНН повідомило джерело у Міністерстві фінансів України.

Мова йде про пункт меморандуму України з МВФ, за яким держава зобов’язалася запровадити ринок газу в Україні, в результаті чого ціна на газ для населення зросла з 3 до 9 гривень за кубічний метр.

"Нічого вони нам не "одобрили". Тарифи знизити не дали добро. Ці всі перемовини ще тривають, питання не одного дня. Там цілий процес, але на сьогодні ми не маємо "зеленого світла", щоб піти на зниження тарифу для населення", - повідомив співрозмовник агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Факт! Шмигаль заявив, що зниження ціни на газ для населення – захід тимчасовий

Тобто, станом на зараз, міжнародний кредитор не погодив пропозицію України і у державі продовжує діяти ринкова конкуренція постачальників газу, яка не має верхньої точки встановленої ціни на кубометр газу. У цей же час прем’єр-міністр України Денис Шмигаль порівнює ринок газу з ринком інтернету і твердить, що уряд вирішив зафіксувати ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Раніше в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, який у грудні 2020 року обіцяв знизити ціну на газ для населення, вже казав, що зниження тарифу на газ потрібно узгодити з МВФ, а зараз Вітренко пропонує купувати газ з Росії для потреб України.

Ще одна складова перемовин між Україною і МВФ полягає у тому, що ми чекаємо на другий транш запозиченнь. У грудні 2020 року Денис Шмигаль сказав, що Україна планує отримати гроші у лютому-березні 2021 року.

"Якщо не буде сюрпризів" - додав тоді прем’єр. Очевидно, той самий "сюрприз" стався у вигляді невдоволення українців платіжками за комірне, яке вони отримали у січні і вийшли на масові протести.

Тому можна допустити, що газове питання може стати наріжним каменем у рішенні кредитора давати, чи не давати Україні другу частину траншу.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд занепокоєний наміром українського уряду найближчим часом прийняти рішення про зниження цін на газ для побутових споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Державне шулєрство» з тарифами остаточно розвіює міф про «доброго царя» Зеленського (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити