image
 |  2 10 Червня 2021 | 11:47

Національна Служба здоров'я системно не оплачує медичні послуги лікарням Волині

Національна Служба здоров'я системно не виплачує кошти за надані медичні послуги лікарням Волині вторинної та третинної ланки. Про це йде мова у заяві фракції ВО «Свобода» в Луцькій районній раді щодо катастрофічної ситуації в галузі охорони здоров’я на Волині.

Текст заяви озвучив заступник голови Луцької райради Сергій Сівак (фракція ВО "Свобода").

"Суспільство ледве оговтується від пандемії китайського грипу, яка не тільки привела до падіння економіки а й до масових людських втрат. В тому числі, коронавірусною хворобою перехворіло 82 тис. медиків, із яких загинуло близько 800 медичних працівників. Самовіддана добросовісна праця, лікарів, медичних сестер, лаборантів, водіїв швидкої допомоги, молодшого медичного персоналу дали багатьом українським громадянам надію на благо прийнятний результат лікування від інфекційної недуги.

Час ставить перед людством такі високі вимоги, які без дієвої системи охорони здоров’я, просто не подолати. Про законодавчі нормативи про виділення в державному бюджеті на охорону здоров’я 5% ВВП, а не 2,7 %, як сьогодні, вже й годі говорити.

Виявляється, що все було марно, життя наших посадовців нічому не навчило. Протягом останніх 1,5-2 місяців ситуація в медичних закладах Луцького та інших районів області катастрофічно погіршилася. Національна служба здоров’я, як монополіст у сфері закупівлі медичних послуг, наданих закладами вторинного та третинного рівня, під різними, у багатьох випадках надуманими приводами, такі послуги не оплачує. Такої недолугої фінансової ситуації в медицині не було навіть у 2014 році, коли розпочалась російсько-українська війна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волинській ОДА – урядова спецперевірка: перевіряють роботу Погуляйка

Відсутність платежів від НСЗУ, за надані відповідно до Програми медичних гарантій послуги, приводить до затримки або невиплати заробітної плати працівникам, неможливості вкладати кошти в різноманітні виробничі проекти, і т.д.. Як вимушений захід, частина працівників переводиться на неповну зайнятість (з 1,0 посади на 0,75), частині надається відпустка без збереження заробітної плати, частина працівників звільняється, що звичайно приводить до виникнення непорозумінь, а інколи і конфліктних ситуацій у трудових колективах. Так, до прикладу станом на сьогодні, в Рожищенській районній лікарні заборгованість складає0,5 млн. грн, у Горохівській – близько 700 тис. грн.

Складається враження, що Українська держава, руками дилетантів із НСЗУ, поставила собі за мету остаточно зруйнувати вітчизняну медицину. Вже й забулися голослівні обіцянки минулого міністра охорони здоров’я М. Степанова про підняття заробітної плати медичним працівникам удвічі.

Криза неплатежів від НСЗУ є системною і охоплює медичні заклади усієї України. Довіра і авторитет медика формуютьсяроками. Так само, як довіра і авторитет державних інституцій, але втратити все набути можна за один день. Подібні дії менеджерів НСЗУ підривають в тому числі і престиж держави в очах її громадян.

У зв’язку з викладеним, вимагаємо від нинішньої влади кардинально змінити своє cтавлення до вітчизняної медицини та вжити невідкладних заходів щодо забезпечення повноцінного фінансування галузі охорони здоров’я".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити