image
 |  4 15 Жовтня 2020 | 19:19

Обласні адміністрації – це анахронізм, який потрібно ліквідувати, – депутат Волиньради*

Заїжджі керівники Волинської ОДА не мають жодного відношення до краю та не розуміють проблем області.

Про це заявив голова Волинської "Свободи" Анатолій Вітів у інтерв'ю ВолиньUA.

На запитання: "І все ж, треба визнати: економічний потенціал Волині використовується досить слабко. Чому?" депутат Волинської обласної ради відповів:

- Якщо нам в область ще раз призначать керівництво з Донбасу, думаю, буде ще гірше. На жаль, останні два керівники Волинської ОДА не мають жодного відношення до краю, не розуміють проблем області. Ми вважаємо, що Юрія Погуляйка треба відправляти у відставку. На жаль, не всі керівники фракцій обласної ради поділяють таку позицію. Через таку нерішучість маємо те, що маємо. А це – невиконання обласного бюджету, більшості програм, провали по багатьох напрямках соціально-економічного розвитку. Щоправда, завдяки активності депутатів облради, вдалося знайти кошти на боротьбу з коронавірусом. Жодної заслуги ОДА в цьому немає. Вони навіть брифінг не можуть провести. Обласні адміністрації – це анахронізм, який потрібно ліквідувати, - наголосив депутат.

Анатолій Вітів вважає, що для прискорення економічного розвитку Волині потрібно, аби обласні ради та органи місцевого самоврядування отримали більше повноважень. Зараз багато розмов про децентралізацію. Але реально її немає. Без ліквідації обласних державних адміністрацій і перерозподілу владних повноважень на користь місцевого самоврядування важко щось змінити. Кожен має займатися своєю справою. Президент – зовнішньою політикою, уряд – економікою і внутрішньою політикою, місцеві ради – розвитком громад. Не може чиновник з столиці вирішувати, куди спрямувати гроші в області, навіть не знаючи, де знаходиться той населений пункт. На жаль, обласна рада не має достатніх повноважень, щоб залучати інвестиції. Вона навіть не може розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

Припустимо, рада хоче привести інвестора в область. Але що вона може запропонувати, коли всім розпоряджається ОДА? 5 років ми боролися за запуск «Волиньприродресурсу». Не могли виділити землю для «Волиньторфу», бо не отримували погодження з боку обласної адміністрації. Хто прийде в область за таких умов? Лише коли обласна рада отримає механізм для залучення інвесторів, розвиток області прискориться. Насправді, Волинь – багатий край. Але розкрити його потенціал можна, коли громади розпоряджатимуться своїми ресурсами і будуть господарями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варто утриматися від політичного піару й поспішних рішень, - Микола Федік про ситуацію у Луцькому пологовому будинку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити