image
 |  2 7 Лютого 2019 | 12:48

Обслуговування російською порушує права українських споживачів, - Олександр Пирожик

За потурання використанню мови російських окупантів у сфері публічного обслуговування споживачів, які мають місце у Волинській філії АТ «Укрпошта», потрібно здійснити відповідну перевірку та притягнути до відповідальності Волинську дирекцію на чолі з Іваном Шевчуком.

Про це йде мова у депутатському зверненні першого заступника голови Волинської облради свободівця Олександра Пирожика до начальника управління споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Тетяни Хмарук.

«Не міг залишитися осторонь фактів систематичного потурання подальшому використанню мови окупанта у сфері публічного обслуговування своїх споживачів, які мають місце на Волинській філії ПАТ «Укрпошта». Скерував відповідне депутатське звернення начальнику управління споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Тетяні Хмарук. Соціальна та національна справедливість має бути відновлена! - зазначає Олександр Пирожик.

У депутатському зверненні згадується про рішення обласної ради «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Волинської області».

«Разом із тим, як стало відомо з відкритих джерел та засобів масової комунікації, публічне використання мови російського окупанта у сфері обслуговування своїх споживачів сьогодні допускають навіть ті підприємства нашого краю, які відносяться до державних. При цьому їх керівники не лише не виявляють бажання вживати заходів щодо усунення такого кричущого неподобства, а й потурають подальшому використанню мови окупанта у сфері публічного обслуговування своїх споживачів.

Зокрема мені як депутату обласної ради, першому заступнику голови обласної ради, стало відомо про те, що такі факти неодноразово мали місце у сфері публічного обслуговування споживачів на Волинській філії ПАТ «Укрпошта». Як інформують засоби масової комунікації, востаннє такий резонансний випадок трапився 4 лютого 2019 року у відділенні ПАТ «Укрпошта», що на вулиці Кривий Вал, 19 у місті Луцьку (відділення – 43025), – із громадянином України Жишком Богданом.

Читайте також: В «Укрпошті» тримають в таємниці доходи генерального директора Ігоря Смілянського

Останній, із його слів, зайшов у вказане відділення «Укрпошти», аби забрати товар, придбаний через мережу Інтернет, проте касир відділення після відповідного зауваження громадянина Жижка Б.С. відмовилася обслуговувати відвідувача українською мовою. У свою чергу, споживач викликав співробітників Патрульної поліції, аби вони зафіксували факт порушення законодавства України у сфері захисту прав споживачів. Працівники поліції відібрали заяву гр. Жижка Б.С. та записали його пояснення.

Разом із тим, у коментарі інтернет-виданню «Волинь24» (публікація від 05.02.2019, 18:13 год.), керівник Волинської філії ПАТ «Укрпошта» Іван Шевчук став на захист касира, надавши коментар доволі сумнівного, з точки зору як права, так і суспільної моралі, змісту».

Олександр Пирожик зауважує, що відповідно до статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів», інформація споживачеві повинна надаватися згідно із законодавством про мови. А мовна сфера, як відомо, найперше регулюється статтею 10 Конституції України. Водночас, відповідно до ч. 1 ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.

Читайте також: Працівники луцької «Укрпошти» спілкуються з клієнтами російською

У пункті 1 резолютивної частини рішення Конституційного Суду України у справі № 1-6/99 від 14.12.1999 року чітко вказано, що положення ч. 1 ст. 10 Конституції України, за яким «державною мовою в Україні є українська мова», треба розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (ч. 5 ст. 10 Конституції України). У той же час, сфера обслуговування в Україні є публічною сферою.

Існує також роз’яснення профільного державного органу у сфері обслуговування, а саме Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.12.2016 № 603-154-7/26317, у якому зазначено: якщо споживач не надав своєї згоди працівникам суб’єкта господарювання спілкуватися з ним російською мовою, то обслуговування недержавною мовою є неправомірним. Обов'язок суб'єкта господарювання здійснювати обслуговувати споживача державною, тобто українською мовою.

Перший заступник голови Волинської облради припускає, що подібні факти порушення законності на Волинській філії ПАТ «Укрпошта» за період керівництва директора Шевчука І.О не є поодинокими і, схоже, носять системний характер.

Читайте також: Директор «Волиньпошти» Іван Шевчук загубився в просторі і часі, - Микола Федік

Враховуючи викладене, відповідно до Законів України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеве самоврядування в Україні», він вимагає:

1. Здійснити перевірку викладеної інформації та усунути виявлені порушення прав споживачів на Волинській філії ПАТ «Укрпошта», зокрема в діях касира відділення № 43025 за адресою: м. Луцьк, вул. Кривий Вал, 19 та керівника Волинської філії ПАТ «Укрпошта» Шевчука І.О.

2. Притягнути до відповідальності касира відділення № 43025 за адресою: м. Луцьк, вул. Кривий Вал, 19 та керівника Волинської філії ПАТ «Укрпошта» Шевчука І.О. та вжити вичерпних заходів щодо недопущення подальших порушень законності в майбутньому.

3. Про результати розгляду цього депутатського звернення поінформувати мене у десятиденний термін з моменту його одержання, відповідно до вимог чинного законодавства України.

Читайте також: «Укрпошта» підвищує тарифи на доставку листів та відправлень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити