image
 |  5 8 Квітня 2021 | 08:48

Олег БАСАЛИК: Через місцевих інтриганів другу каденцію працюю без заступників

Олег Басалик уже вдруге обирається на посаду Мар’янівського селищного голови. Він – висуванець ВО «Свобода». Це людина, яка живе своєю роботою. А ще – єдиний голова громади в Україні, який майже два роки працює без жодного заступника. Природна скромність та людяність не заважають йому ставити чіткі цілі та досягати їх. А висока працездатність допомагає долати багато перешкод. Олегу Володимировичу дійсно є чим похвалитися за понад півтора роки роботи на посаді. І це, незважаючи на супротив окремих місцевих політиканів, які постійно ставлять палки в колеса, замість спільної роботи на благо громади.

– Ви працюєте на посаді голови Мар’янівської громади понад півтора роки. Який основний проміжний підсумок цього періоду?

– Перший раз я був обраний головою громади у липні 2019 року. У жовтні 2020 року мене переобрали на посаді. Основний підсумок цих років – те, що наша громада відбулася. Незважаючи на усі складнощі, на спротив окремих посадовців. На бар’єри і штучні перешкоди. Завдяки спільній позиції мешканців, підтримці депутатів обласної ради від «Свободи», Асоціації міст України, Мар’янівську ОТГ включили у перспективний план. Ми не стали частиною іншої громади, а отримали змогу самостійно розвиватися. Впевнений, нас чекає хороше майбутнє. Бо у громаді живуть працьовиті та розумні люди. Ми вже показали, що здатні гуртуватися задля досягнення спільної мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мар'янівській ОТГ - бути: уряд доповнив перелік спроможних територіальних громад Волині

– Ви, напевно, єдиний голова громади в Україні, який вже майже два роки працює без жодного заступника. Хто заважає вам сформувати повноцінний управлінський апарат?

– За штатом для ефективної роботи голові громади передбачено два заступники. Я ж вже другий рік працюю без жодного заступника. Напевно, я єдиний голова на Волині і в Україні, який опинився в заручниках егоїзму окремих осіб. А від цього страждає вся громада! Бо якби у мене був повноцінний штат, багато питань вирішувалися б швидше і якісніше. Я ж не всесильний. І є звичайна фізична межа працездатності однієї людини. Я приходжу на роботу о 8 ранку, а секретар селищної ради вже на робочому місці. Йду з роботи о 8 вечора, а секретар досі працює. Тому що роботи багато, а розподілити її між ким немає. А після того як ми перейшли на прямі бюджетні відносини, її стало ще більше.

Кого я бачу на посаді заступника? Людину з досвідом, мудру та врівноважену. Комунікабельну та толерантну. Стресостійку і наполегливу. Таку людину знайти нелегко. Але ще гірше, що деякі місцеві депутати плетуть інтриги і свідомо блокують призначення заступників. Діють за принципом: чим гірше, тим краще.

– Можете назвати прізвища депутатів або конкретні фракції?

– Поки що обійдуся без цього. Сподіваюся на їх мудрість і виваженість. І що незабаром заступники таки будуть затверджені. Якщо ж ні, то у мене не лишається іншого вибору, як назвати усіх поіменно і апелювати до громади.

– Невже ці депутати не розуміють, що своєю поведінкою шкодять власній громаді?

– Неодноразово я виносив на розгляд сесії кандидатури на посади заступника голови громади. І жодного разу моїх кандидатів не підтримали. Аргументи депутатів були смішні і дивні: то треба молодшого, то розумнішого, то красивішого. Я пояснюю їм: заступник потрібний не мені. Заступник потрібний громаді. Він буде працювати на благо людей. Мені потрібний мудрий компетентний управлінець з досвідом, який оперативно вирішує різні питання. У тому числі допомагає з розробкою статуту громади, курує освітню та медичну сфери, проводить переговори з інвесторами. Але, схоже, це не цікавить місцевих інтриганів, які вирішили побавитися у політику, замість роботи.

– Попри обмаль часу і спротив частини несвідомих депутатів, зроблено вже чимало. Назвіть головні досягнення очолюваної вами громади.

– Нам вдалося наблизити роботу селищної ради до простих людей. Усі сесійні засідання транслюються в режимі онлайн. Кожен мешканець громади може спостерігати за сесією, чути питання, які обговорюються і приймаються.

Вивели із стану банкрутства Мар’янівське виробниче управління житлово-комунального господарства. Зараз підприємство працює і надає послуги населенню. Наша наступна мета – створити хороший колектив і забезпечити відповідними виробничими засобами.

Дійшли компромісу з керівництвом Мар’янівського цукрового заводу щодо вирішення спільних проблем, однією з яких є зменшення кількості транспортних засобів на проїжджій частині дороги у період виробничого сезону,налагодження комунікації та співпраці у інших питаннях.

Минулого року, незважаючи на відсутність прямих бюджетних відносин з держбюджетом, вдалося власними зусиллями відремонтувати ряд доріг. Зробили поточні ремонти як мінімум однієї чи двох вулиць майже в кожному селі громади. Зараз розробляємо дві проєктно-кошторисні документації на капітальний ремонт доріг до Бужинського старостинського округу. Необхідно, щоб мешканці сіл Пильгани, Скригове, Бужан та Ржищева мали змогу користуватись автобусним сполученням по хорошому автошляху.

Також розпочали поточний ремонт Будинку культури у стм. Мар’янівці. Ми отримали його в жахливому стані: опалення, освітлення, вікна – усе потребувало негайного ремонту та заміни. Наприкінці року перекрили дах будівлі, який був в аварійному стані. Зараз відновлюємо приміщення зсередини. Цього року плануємо відремонтувати зал, розмістити там Центр надання адміністративних послуг і дати друге життя Будинку культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМар’янівська громада на Волині, якої могло і не бути, активно живе та розвивається

– Традиційною проблемою у селах є стан шкіл та дитсадків. Яка ситуація у вас і що потрібно зробити для її покращення?

– Школи на території громади перебувають в незадовільному стані. Практично кожна школа потребує серйозного ремонту. Мова йде про дах, заміну підлоги у спортзалі. У дитсадках і школах у поганому стані харчоблоки. Дещо ми вже почали роботи. Стартував капітальний ремонт спортзалу у селі Борочичі. Здійснили поточний ремонт окремих приміщень дитсадків у селах Борочиче, Цегів, селищі Мар’янівка. Також у Мар’янівці необхідно добудовувати новий корпус школи для початкових класів. Як тимчасовий вихід із ситуації, ми виділили для учнів молодшого шкільного віку один із корпусів дитсадка. Але це створює незручності для діток. У дитсадку також обмаль місць. Будівництво нового корпусу школи – єдиний варіант вирішити проблему.

– Розкажіть про стан справ із освітленням на території громади.

– Практично у всіх населених пунктах громади є мережа вуличного освітлення. Там, де мережа відсутня, стоять старі дерев’яні опори. При заміні дерев’яних опор на нові – зразу ж облаштовуємо вуличне освітлення з використанням економних, сучасних ліхтарів. Плануємо продовжувати цю практику. Облаштували вуличне освітлення окремих вулиць у смт Мар’янівка, селах Цегів та Бужани. Цього року облаштуємо вуличне освітлення в селах Пильгани і Скригове та на окремих вулицях Бранівського старостинського округу.

– Які плани на найближчий час?

– Передусім необхідно відремонтувати основні дороги у громаді, які з’єднують села. Автомобільні шляхи – це кров економіки. Хороше транспортне сполучення – запорука успішної громади. Цього року наша головна ціль – відремонтувати дорогу в напрямку Бужан і Ржищева та значно покращити у напрямку Бран.

Минулого року уклали договір з підрядником для виконання будівельних робіт зі спорудження очисних споруд у селищі Мар’янівка, але, на жаль, цей проект тимчасово призупинено з причини відсутності достатнього фінансування. Сподіваюся, ці роботи стартують якомога швидше. Якісне водопостачання і водовідведення – це турбота про здоров’я та комфорт мешканців.

– Розвиток громади і наповнення її бюджету неможливе без залучення інвестицій. Що робиться в цьому напрямку?

– У нас – амбітні плани щодо громади. Але для їх втілення треба чимало коштів. Я розумію, що держава частково може нам допомогти на умовах співфінансування. Але цього недостатньо. Бюджет Мар’янівської громади становить близько 69 мільйонів гривень. Проте цього замало, аби вирішити усі проблеми, які не вирішувалися роками, а то й десятиліттями. Тому шукаємо різні шляхи наповнення бюджету громади.

Без інвестицій розвиток громади, наповнення бюджету та поява нових робочих місць неможливі. Наша стратегічна мета – залучення інвесторів у Мар’янівську громаду. Зараз ведемо переговори з потенційними інвесторами для будівництва заводу з переробки картоплі. Якби вдалося реалізувати цей масштабний проєкт, громада отримала би вагомий поштовх для розвитку.

– Зрозуміти, чим живе громада неможливо без прямої комунікації між владою та її мешканцями. Чи важко потрапити до вас на прийом?

– Я – відкрита людина. Спілкуюся з людьми постійно. З 8 ранку до 16 години взагалі важко вийти з кабінету, бо постійно йдуть люди з різними проблемами. Я звик кожного вислухати, приділити увагу, дати пораду. У мене немає запису на прийом, є жива черга. Іноді просто питають: Олег Володимирович, можна зайти? Я відповідаю: можна. Також протягом дня відповідаю на багато телефонних дзвінків із різних старостинських округів. Ритм роботи високий і вимагає максимальної концентрації. Але приємно, що працюєш для людей.

– Нещодавно на сесії Мар’янівської селищної ради розглядалося рішення про виділення 45 соток землі під будівлею церкви у селі Ржищів. Воно викликало значний резонанс у громаді. Чи вдалося дійти згоди з цього питання?

– Коротко розкажу передісторію. У селі Ржищів є красива церква, збудована ще 1756 року. І ось представники релігійної громади звернулися з проханням виділити землю під нею на умовах постійного користування. Впевнений: це питання загострили навмисно, щоб зіштовхнути людей. Перед початком сесії у зал завітали і воїни російсько-української війни, і представники релігійної громади села Ржищів. У них було різне бачення щодо долі ділянки біля церкви. Я розумів, що назріває конфлікт і його необхідно правильно врегулювати. Тому на рішення ради наклав вето.

Основне завдання зараз: вислухати обидві сторони і прийняти зважене правильне рішення. Наразі питання доопрацьовується. Ведуться консультації з різними середовищами та фахівцями. Одне із компромісних рішень: земельна ділянка буде перебувати в комунальній власності з цільовим призначенням для розміщення та обслуговування релігійних споруд. І нею користуватиметься релігійна громада села Ржищів. Сподіваюся, це стане хорошим прикладом для врегулювання в нашій громаді інших дискусійних питань.

Спілкувався Петро Герасименко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Горохові вшанували воїнів-добровольців: пом'янули загиблих, відзначили живих (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити