image
 |  4 29 Травня 2022 | 21:26

«Перші совєти» облаштовували в храмах Володимира конюшні та артілі

З приходом до Володимира у 1939 році «перших совєтів» у храмах міста облаштовували конюшні та артілі.

Про це пише ДІКЗ «Стародавній Володимир».

У Витязі з довідки Секретаріату Президії Верховної Ради УРСР про неправильне вилучення місцевими органами влади молитовних будинків у Рівненській і Волинській областях за 17 травня 1941 року, знаходимо інформацію, про те, що сталося з культовими спорудами міста під час приходу «перших совєтів».

В місті Володимирі-Волинському приміщення синагоги по вулиці Луцькій № 6 на початку 1940 року використовувалося, як гуртожиток для біженців. Пізніше міська рада дозволила «кустпромкооперации» створити у синагозі майстерню артілі «Красная звезда». Релігійна громада неодноразово зверталася в прокуратуру щодо повернення їм приміщення, в результаті чого міська рада була змушена повернути споруду даній громаді.

У приміщенні німецької кірхи з вересня місяця 1939 року по лютий 1940 року, взагалі зробили конюшню. Пізніше передали під гуртожиток для переселенців. У червні 1940 року кірха була передана облфілармонії під концертний і лекторний зал. Через 4 місяці райвиконком Володимир-Волинського району добився від облвиконкому передачі приміщення німецької кірхи під районний клуб.

13 квітня 1941 року, за декілька днів до католицької Пасхи начальник штабу МПВО міста Володимира-Волинського капітан Сидоренко, самовільно, без узгодження з будь-якими органами влади, дав розпорядження пожежній команді міста зняти з дзвіниці костелу Іоакима та Анни один дзвін, який нібито мав призначатися для сигнальної вишки МПВО. Через протести місцевих жителів, а їх зібралося на площі близько 500 чоловік, міський комітет дав наказ повернути дзвін на місце. В той же день дзвін був повернутий, а на площі зібралася вже тисяча протестувальників.

Виконавчий комітет Володимир-Волинської міської ради, посилаючись на інструкцію СНК УССР, виніс 17 травня 1941 року рішення про ліквідацію частини єврейського кладовища для використання цієї території під міський парк. За словами заступника голови міської ради Приймачка, дане питання було узгоджено з виконавчим комітетом облради, однак рішення виконавчого комітету облради по цьому питанню немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була «Просвіта» у Ковелі сотню років тому (РЕТРО-ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити