image
 |  2 8 Березня 2021 | 16:41

Помідори вміють попереджати про небезпеку інші рослини

Пагони томатів виділяють хімічну речовину, яка попереджає про небезпеку інші рослини та приваблює до помідора комах-месників.

Про це повідомляє agronews.ua із посиланням на пресслужбу Університету Пенсільванії.

Коли на помідори нападає гусінь-шкідник, рослини виділяють спеціальний фермент. Це водночас і благання помідора про допомогу, і попередження для сусідніх рослин,

Науковці університету провели із помідорами кілька дослідів. Спочатку “запускали” в імпровізовані теплиці для рослин інших шкідників. Після того, як комахи пошкоджували листя томатів, рослини виділяли спеціальну хімічну сполуку. Це – сильний попереджувальний сигнал для інших рослин.

Так, під час нападу гусені, томат виділяє запах, який принаджує до нього ос. Ті, своєю чергою, харчуються гусінню й таким чином і обідають, і звільняють помідори від нападників.

Однак, щоб не бути з’їденими, деякі комахи “обприскують” помідори особливим ферментом. Пори в листках рослини не розкриваються, речовини не виділяються і сигнал про допомогу не долітає до адресата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинян попереджують про критичні підйоми рівнів вод: де саме?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити