image
 |  11 17 Листопада 2022 | 19:12

Правила вручення повістки у воєнний час: за яких умов її можна не приймати

Через військове вторгнення Росії в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація.

Порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначений законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Під час дії загальної мобілізації призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов'язок.

А відтак регулярно здійснюється вручення повісток військовозобов'язаним особам у різних місцях. Розповідаємо, які є правила вручення повістки і за яких умов її можна не приймати.

Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім'я конкретної особи, тобто військовозобов'язаного.

Повістка обов'язково має містити підпис керівника ТЦК (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) і мокру печатку. В ній також зазначається дата вручення, адреса військкомату та час, в який потрібно туди звернутися.

Будь-яке усне повідомлення, телефонний дзвінок, смс-повідомлення у месенджері, як то Vіber чи Telegram та інші способи "запрошення до військкомату" законом не передбачені і не будуть мати жодних юридичних наслідків, а відтак відповідальності ніякої за це не буде.

Які є види повісток?

– повістка, щоб з'явитися у військкомат для уточнення облікових даних військовозобов'язаного;

– повістка на проходження медичного огляду при військкоматі;

– повістка-призов на строкову військову службу;

– повістка на прибуття на призовну дільницю.

Де можуть вручити повістку?

Оскільки законодавство чітко не визначає місце, де повинна вручатися повістка, її можуть вручити в будь-якому місці, в парку, на блокпостах, на робочому місці.

Однак вручити повістку може тільки співробітник ТЦКСП, а також уповноважені особи ОМС, керівники підприємств/установ/організацій, зокрема закладів освіти, фізичні особи-підприємці, управителі багатоквартирних будинків.

Що буде, якщо не з'явитися до військкомату в призначений час?

Якщо ви не розписалися про отримання повістки, міра відповідальності за неявку мінімальна.

Якщо ви розписалися, у такому випадку передбачається адміністративна відповідальність за статтею про порушення оборони, мобілізаційної підготовки і мобілізації. За це загрожує штраф у розмірі 3 400 грн.

Чи можна відмовитися від повістки?

Такий варіант розвитку подій можливий та цілком законний в окремих випадках, однак потрібно розуміти всі ризики та те, що відмовитись від отримання повістки без об'єктивних причин не можна.

Для відмови в отриманні повістки призовник повинен мати конкретні і поважні причини, серед яких:

– якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (повістка може бути адресована комусь іншому);

– повістку вручає не уповноважена для цього особа;

– немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

Таким чином, якщо при вручення повістки, ви зауважили об'єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання.

У такому разі співробітник ТЦКСП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

Пам'ятайте, що наше законодавство містить конкретно визначену вимогу про те, що повістку повинна вручати уповноважена ТЦКСП особа, а тому представники ТРО чи поліції не уповноважені вручати повістки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити