image
 |  0 11 Грудня 2017 | 07:04

Прогноз датського інвестбанку: крах біткоіну і південноафриканська весна

Аналітики розповіли про події 2018 року, ймовірність яких сильно недооцінена.
Про це 11 грудня 2017 року повідомляє сайт «Коментаpі».
Данський інвестбанк Saxo Bank вже протягом 15 років публікує свій звіт «Шокуючі передбачення», в якому експерти прогнозують по десяти подій, ймовірність яких сильно недооцінюється. У своєму дослідженні фінансисти розповідають про події, ймовірність яких оцінюється більшістю людей в 1%, але насправді вони можуть статися з ймовірністю в 10% і навіть вище.
При цьому Saxo Bank підкреслює, що «Шокуючі передбачення» - це не прогноз, а лише нагадування про те, що не слід недооцінювати ймовірність деяких негативних подій.
Крах біткоіну
Saxo Bank відзначає, що 2018 року може відбутися різке зниження курсу біткоіну, поява якого фінансисти назвали одним з найбільш знакових явищ на фінансових ринках в останні роки.
Обвал може бути спровокований забороною криптовалюти Китаєм і Росією, вважають аналітики. За їхнім прогнозом, біткоін досягне свого піку в 60 тисяч доларів і капіталізації в 1 трлн доларів, а потім котирування впадуть до собівартості майнінгу - близько 1000 доларів за біткоін, йдеться в доповіді.

Жінки-начальники
У 2018 році тренд на збільшення частки жінок-керівників стане «супер-експоненціальним». Число жінок в списку гендиректорів Fortune 500 зросте вдвічі, йдеться в дослідженні.
Настають зміни, і не просто тому що це чесно, а з практичних міркувань, що жінки, які усвідомлюють свій потенціал, - це єдиний залишився спосіб збільшити пиріг без збільшення населення наших низькопродуктивних і старіючих економік, - пишуть автори доповіді.

Ліві настрої в США
Демографічні зрушення сильно вплине на американську політику в 2018 році - етнічно змішане покоління народжених після 1981 року гратиме все більшу роль.
Крім того, багато демократів не соромляться вдаватися до популістичних прийомів, йдеться в дослідженні. На думку аналітиків Saxo Bank, все це може привести до того, що за підсумками листопадових виборів до Конгресу демократи отримають більшість в обох палатах конгресу.
«Австро-угорська імперія»
Непримиренними можуть стати розбіжності між старими членами Євросоюзу та країнами-євроскептиками в 2018 році. Відносини між ними стають натягнутими через проблеми мігрантів, сприйняття демократичних цінностей і внутрішньої робочої міграції.
Центр впливу може зміститися з Франції-Німеччини на об'єднання центральноєвропейських держав: Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини (так звана Вишеградська група). До цих чотирьох держав може приєднатися Австрія.
Новий австрійський канцлер Себастьян Курц за своїми поглядами близький до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбану, якого часто дорікають в популізмі. Вийшло в результаті об'єднання держав-євроскептиків все більше нагадує нову Австро-Угорщину, відзначають автори доповіді.
Apple піде на друге місце
Американський виробник техніки Apple може втратити звання найбільшої компанії світу. Це може статися через те, що капіталізація китайського інтернет-гіганта Tencent в 2018 році зросте в два рази, і Tencent обжене Apple за ринковою вартістю, вважає Saxo Bank.
Можливий успіх Tencent аналітики пояснюють тим, що Пекін відкриває свої ринки капіталу і проводить реформи, залучаючи інтерес інвесторів. На думку авторів дослідження, Китай - це найбільш населена країна світу зі зростаючим рівнем добробуту.
Федрезерв і незалежність
На думку аналітиків Saxo Bank, федеральна резервна система США в 2018 році може стати більш залежною від американського уряду.
Бюджетна дисципліна в США слабка, нові податкові послаблення призведуть до випадання бюджетних доходів, пишуть автори доповіді.
В результаті політики в спробі знайти винних можуть звалити все на ФРС, вважають аналітики, і мінфін США обмежить прибутковість «довгих» держоблігацій, щоб зберегти економічне зростання і витрати на колишньому рівні.
Нафтові юані
Роль юаня в нафтових угодах в 2018 році може стати набагато вагоміше, ніж очікується. Найбільший імпортер нафти в світі - Китай - і багато виробників сировини все частіше розраховуються між собою в юанях.
Наступного року Шанхайська міжнародна енергетична біржа запустить нафтові ф'ючерси, номіновані в юанях. Експерти вважають, що саме це буде мати серйозні геополітичні та фінансові наслідки.
Південноафриканська весна
У 2018 році не виключений політичний і економічний розквіт країн, які розташовані на південь від Сахари, за аналогією з «арабською весною», вважають в Saxo Bank.
Процес демократичних перетворення в центральній і південній Африці буде запущений зміною влади в Зімбабве, де беззмінного президента Роберта Мугабе змусили піти у відставку.
Африка почне усвідомлювати свій потенціал, відзначають аналітики.
Обвал ієни
У 2018 році курс японської нацвалюти по відношенню до долара може різко знизитися через зростання інфляції і прибутковості по облігаціях.
Банк Японії в кінці вересня почав таргетування кривої прибутковості облігацій - цей захід передбачає скупку довгострокових бондів для утримання їх прибутковості на низькому рівні.
Ця політика регулятора залежить від гнучких відсоткових ставок і низької прибутковості бондів у всьому світі, а в 2018 році ця умова навряд чи буде виконуватися, вважають аналітики Saxo Bank.
У підсумку ієна подешевшає - курс долара в Японії виросте до 150 ієн, після чого регулятор запустить політику «кількісного пом'якшення», і курс повернеться на позначку в 100 ієн, говориться в доповіді датського інвестбанку.
Обвал фондового ринку
У 2017 році волатильність на світових ринках була низькою, що здивувало багатьох інвесторів, пишуть аналітики. Експерти Saxo Bank побоюються, що волатильність просто замаскована, і коли-небудь в 2018 році на ринках може відбутися різкий обвал.
Аналітики відзначають, що різні індикатори фондового ринку нагадують ситуацію перед «чорним понеділком» в кінці 80-х, коли американський індекс Dow Jones за день впав більш ніж на 20%.
На думку авторів доповіді, такий же різкий обвал може статися в 2018 році - індекс S & P 500 може впасти на 25% за один торговий день.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити